Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työkyvyn ylläpito ei onnistu ilman sairaanhoitoa

Sairaanhoidon avulla paljastuu orastavia työkykyongelmia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työterveyshuolto ei voi onnistua työkyvyn ylläpidossa ja työurien pidentämisessä, jos hoidamme vain ennaltaehkäisyä ja työperäisiä sairauksia.

Työkykyyn vaikuttavat ja sitä uhkaavat tekijät ovat moninaiset. Työkykyyn vaikuttavat terveyden lisäksi itse työ, työyhteisö ja ilmapiiri, työympäristö, johtaminen, osaaminen, motivaatio, yrityksen arvomaailma, työn arvostus, oma sosiaalinen ympäristö, perhe tai lähipiiri ja ylipäätään kaikki asiat, jotka kuuluvat ihmisen elämään.

Flunssat hoituvat kotikonstein eivätkä ne kuulu edes terveydenhuoltopalveluiden piiriin ennen kuin sairaus vaatii lääkärin hoitoa. Monet työnantajat hyväksyvät poissaolot esimiesten luvalla, ja töihin palataan, kun se on mahdollista.

Työterveyshuollon toimintaprofiili on muodostunut nykyisen kaltaiseksi isojen lääkärikeskusten tuottamissa työterveyshuollon yksiköissä. Jos työterveyshuollon kustannuksista lähes 80 prosenttia syntyy sairaanhoidosta ja terveystarkastuksista, toimintamallia on tarkasteltava todella kriittisesti.

Oma tuotantomme muodostuu 50-prosenttisesti sairaanhoidosta ja 50-prosenttisesti ennaltaehkäisystä, mutta me olemmekin työterveyshuollon palveluyksikkö. Mielestämme valtakunnallisen tason päätelmiä ei tule tehdä katsomalla asioita vain esimerkiksi Helsingin ja suurten lääkärikeskusten näkökulmasta.

Työkykyä uhkaavien tekijöiden tunnistaminen ei ole mahdollista, jos emme tunne yritysten työntekijöitä työterveyshuollossa. Tarvitsemme työterveyshuoltopainotteisen yleislääkäritasoisen sairaanhoidon osaksi työterveyshuoltoa. Muuten emme saa orastavia työkykyongelmia käsiimme ajoissa.

Miten me olisimme työnantajien apuna korvaavan työn käyttöönotossa? Käynnistyisivätkö työkyvyn tukiprosessit riittävän ajoissa? Miten sisäilmaongelmat tunnistettaisiin?

Samalla tuomme esiin myös Työterveyslaitoksen ehdottaman, paluuta menneisyyteen muistuttavan mallin, josta meillä on kokemuksia noin 40 vuoden ajalta. Miksi yhteiskuntamme kantavia voimia eli työikäisiä pitäisi kyykyttää hakemaan palvelut monelta luukulta? Ampuisimmeko omaan jalkaamme?

Olisiko sittenkin viisasta jatkaa nykyisellä kehityksen tiellä? Sote-uudistuksessa on kyllä vastedeskin paikka työterveyshuollolle. Työterveyshuoltoa tulee olla tarjolla myös pienten paikkakuntien yrityksille, jotka kantavat huolta työntekijöittensä hyvinvoinnista.

Pirkko Valtola

toimitusjohtaja

Jarmo Kuronen

terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja,

työterveyshuollon erikoislääkäri

Etelä-Savon Työterveys Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat