Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kättelykohun alla on vaikeita paradokseja

Parveketupakointikiista ja Ruotsin kättelykohu ovat sukua toisilleen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kolumnissaan (HS 8.5.) Annamari Sipilä väitti, että jos Naisasialiitto Unioni ei tuomitse muslimimiehen kieltäytymistä kättelemästä naista, se ei enää aja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kyse on kuitenkin monimutkaisemmasta vyyhdestä kuin vain kättelemättömyydestä. On ymmärrettävää, että Unionin puheenjohtaja kieltäytyy ottamasta asiaan kantaa.

Ruotsalainen sosiologi Göran Adamson väittää kirjassaan Svensk mångfaldspolitik – en kritik från vänster (2015), että monikulttuurisuuden ihanne ja perinteiset pohjoismaiset arvot ovat törmäyskurssilla keskenään. Jos monikulttuurisuutta suositaan voimallisesti, asetutaan poikkiteloin varsinkin sukupuolten välisen tasa-arvon ihanteen kanssa. Ja päinvastoin. Jos vaikka musliminaisilta kielletään huivin julkinen käyttö, poljetaan heidän kulttuurisia arvojaan.

Maahanmuuttokielteisyys ei ratkaise ongelmaa. Kaikkien tasa-arvoisen kohtelun vaateen paradoksi on syvemmällä kuin kulttuurien kohtaamisessa. Sosiologi Pekka Sulkusen teoksen Saturated society (2009) mukaan äärimmäisen tasa-arvon ihanteet ovat ajautuneet törmäyskurssille keskenään.

Äärimmilleen vietyinä kansalaisten itsemääräämisoikeus ja oikeus oman ruumiinsa ja sielunsa rajojen kunnioitukseen lyövät toisiaan korville. Tämä olisi tapahtunut ilman monikulttuuristumistakin.

Ajankohtainen esimerkki on parveketupakoinnin kieltäminen. Itsemääräämisoikeutensa nimissä kansalaisella pitäisi olla oikeus savuttaa omalla parvekkeellaan. Toisaalta autonomiansa ja intimiteettinsä vaalimisen nimissä yläkerran naapurilla pitäisi olla oikeus välttyä savulta ja hajulta.

Parveketupakointikiista ja Ruotsin kättelykohu ovat sukua toisilleen. Intimiteettinsä rajaamisoikeutensa nimissä muslimimiehen pitäisi saada olla kättelemättä naista. Toisaalta tasa-arvoisen kohtelun vaateen nimissä pohjoismainen nainen voi vaatia, että häntä ei syrjitä sukupuolensa vuoksi.

Minkäs teet? Göran Adamson väittää, että häntä itseään on alettu Ruotsissa syrjiä kirjansa julkaisun jälkeen. Monikulttuurisuuden ongelmista pitäisi vaieta, koska vaikeneminen olisi ruotsalaisen virallisen ideologian mukaista. Totta tai ei, vaikeneminen vaikeista asioista ei ole koskaan hyvän edellä.

Keskustelu näistä asioista on tärkeää. Sitä soisi myös pohjoismaisten feministien käyvän.

Jaana Lähteenmaa

dosentti, tutkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat