Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttöjen vartaloiden julkinen arvostelu tuntuu olevan Suomessa hyväksyttävää – häirinnästä ahdistunut on herkkä­nahkainen tai tarvitsee terapiaa

Vähättelevät kommentit sivuuttavat ja mitätöivät alaikäisen tytön seksuaaliseen häirintään kohdistuvan kritiikin sekä vaatimuksen kunnioittavasta kanssakäymisestä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla (HS 18.5.) eräs äiti kirjoitti tapauksesta, jossa kolme keski-ikäistä miestä oli juna-asemalla kommentoinut hänen alaikäisen tyttärensä vartaloa halventavasti. Kymmenet lukijat kritisoivat tätä kirjoitusta verkkokommenteissa. Osa syytti tyttöä liian herkkänahkaiseksi, osa hänen äitiään, osa arveli, että tytön terapeutti on epäpätevä, jos tyttö noin vähästä ahdistuu.

Yksi halusi ohjata keskustelun turvapaikanhakijoihin. Joku ”lohdutti” tyttöä kertomalla, että vaikka hänen ulkomuotonsa ei kelvannut näille miehille, ehkä se kelpaa jollekin toiselle miehelle. Osa kommentoijista uhriutui. He väittivät kirjoituksen loukkaavan heitä ja kaikkia muitakin miehiä. Näin siitä huolimatta, että jo kirjoituksen ensimmäisessä lauseessa selvääkin selvemmin osoitettiin häirintäsyytös kyseisille kolmelle miehelle.

Käytännössä kaikki nämä viestit sivuuttavat ja mitätöivät alaikäisen tytön seksuaaliseen häirintään kohdistuvan kritiikin sekä vaatimuksen kunnioittavasta kanssakäymisestä. Kommentoijien viesti on, että on hyväksyttävää, että miehet arvostelevat naisten ja tyttöjen vartaloita julkisesti. Näiden kommenttien mukaan varsinainen ongelma sen sijaan on seksuaalisen häirinnän tuomitseminen ja kunnioituksen vaatiminen.

Nämä reaktiot osaltaan todistavat, että vuoden 2016 Suomessa, yhdessä maailman tasa-arvoisimmista maista, ollaan vielä hyvin kaukana tasa-arvosta. Aiomme siksi entistäkin rohkeammin puuttua jokaiseen kohtaamaamme syrjintätilanteeseen, kohdistuipa syrjintä sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, uskontoon tai etniseen taustaan.

Sirkku Varjonen

Pauliina Seppälä

Janne Kaltiainen

Raasepori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat