Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto ei kehity vanhalla hallintomallilla

Miten parhaita toimintoja ja hyväksi havaittuja käytänteitä voisi uudistaa ja tuoda nykyaikaan?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viitisentoista vuotta sitten menin kuuntelemaan Helsingin yliopiston rehtorin Kari Raivion puhetta. Rehtori siteerasi keskeisesti brittiläisen filosofin Alfred North Whiteheadin 1930-luvun esseetä ”Yliopistot ja niiden toiminnot”, joka puolustaa yliopistonopettajien ja opiskelijoiden yhteistä pyrkimystä tiedon luovaan jakamiseen ja kritisoi suunnitelmia johtaa yliopistoja yritysmaailman tapaan. Yritysjohtamisella ei yliopiston tavoitteita saavuteta, jyrähti Raivio, josta sittemmin tuli kansleri (2003–2008).

Nyt tuulet ovat kääntyneet yritysmaailman periaatteille suopeiksi sekä Suomen hallituksessa että Helsingin yliopiston johdossa niin, että harva muistaa, että pitkin 1900-lukua ja vielä vuosisadan vaihteessa juuri tästä varoitettiin. Ei Suomen eikä Helsingin yliopiston johtavien tahojen tarkoituksena ole viedä maata tai yliopistoa perikatoon – ne vain uskovat aksiomeihin eli uskomuksiin, joita pidetään niin itsestään selvinä, ettei niitä tarvitse perustella.

Näistä aksiomeista seuraavat ovat keskeisimpiä: 1) Maata tai yliopistoa johdetaan ylhäältä alas, niin että jokainen alempi johtaja on suoraan vastuussa esimiehelleen ja pitää alaisensa tiukassa otteessa. 2) Suuri yksikkö on aina parempi kuin pieni, ja se toimii ensimmäisen aksiomin mukaan. 3) Kaikkea paitsi ensimmäisen aksiomin mukaan toimivaa hallintoa pitää karsia. 4) Muun toiminnan on sopeuduttava tähän, mutta tärkeintä on, että toimitaan ensimmäisen, toisen ja kolmannen aksiomin mukaan.

Itse asiassa nämä uskomukset ovat osoittautuneet toimintakelvottomiksi jopa yritysmaailmassa. Siksi monet suuret yritykset ovat siirtyneet niin sanottuun tiedostavaan kapitalismiin, jossa menetellään paljon sujuvammin, kuunnellaan työntekijöitä ja saadaan parempia tuloksia sillä, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Näin sitoutetaan kaikki yhteiseen päämäärään, ja työhyvinvointi paranee.

En tarkoita, että ottaisimme taas mallia yritysjohtamisen uusimmista tuulista vaan että tarkastelisimme, millä tavoin Suomi ja suomalainen koulutus nousivat kuluneen vuosisadan aikana ja miten parhaita toimintoja ja hyväksi havaittuja käytänteitä voisi uudistaa ja tuoda nykyaikaan. Kansalaiset ja yliopistoväki tekevät takuulla parhaansa, kun toimitaan yhteisen edun nimissä.

Suomea on rakennettu yhteistyöllä, mutta saavutukset ovat vaarassa hukkua vanhentuneeseen ja toimimattomaan hallintomalliin, jonka edellinen hallitus ja eduskunta yliopisto-opettajien ja -opiskelijoiden vastustuksesta huolimatta kirjasivat uuteen yliopistolakiin. Tämä on mahdollistanut Helsingin yliopistossa meneillään olevan hallintoportaan keskittämisen ja alasajon, millä on vakavia seurauksia opetukseen ja tutkimukseen.

Bo Pettersson

professori, nykykielten laitos

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat