Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi vaatesuunnittelijat unohtavat kookkaat naiset?

Tuntuu siltä, että hyvillä suunnittelijoilla ovat mielessä vain nuorten naisten vielä muotoutumattomat, hoikkaakin hoikemmat vartalot.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Muutama vuosi sitten kirjoitettiin naisten vaatekokojen uudelleen normittamisesta. Ilahtuneena ajattelin, että vihdoin myös kookkaammat naiset saisivat sopivan kokoisia ja laadukkaita vaatteita. En puhu ylipainosta, vaan siitä tosiasiasta, että me suomalaiset naiset olemme lähtökohtaisesti eteläisiä sisariamme kookkaampia. Myös lasten saanti ja ikä muuttavat naisen vartaloa.

Odotukseni standardien muuttumisesta on ollut turha. Kevät juhlineen virittää ostopainetta, ja myymälät ovat täynnä kauniita vaatteita. Sovitusyritykset tuottavat kuitenkin usein vain pahan mielen. Olenkin oppinut ohittamaan lukuisia tuotemerkkejä edes vilkaisematta niiden suuntaan.

Tuntuu siltä, että hyvillä suunnittelijoilla ovat mielessä vain nuorten naisten vielä muotoutumattomat, hoikkaakin hoikemmat vartalot. Erityisesti tämä koskee Euroopan suurista muotimaista tulevia vaatemerkkejä, mutta myös tunnetuimmat suomalaiset naistenvaatteiden suunnittelijat ovat sulkeneet silmänsä meiltä L- tai XL-kokoisilta naisilta. Nuo kirjaimet kyllä löytyvät useimmista merkeistä, mutta mitoitus ei ole realistinen. Lukuisille suunnittelijoille olemme siis väärän kokoisia naisia.

Tuntuu siltä, että me kookkaammat naiset, jotka emme etsi pelkkiä vartalon peitteitä vaan hyvin istuvia, laadukkaita vaatteita, emme mahdu suunnittelijoiden mielikuviin. Tuntuu, että emme mahdu myöskään kauppojen sisäänostajien mielikuviin. Kuinka paljon vaatekaupat menettävätkään ostajia, kun ohittavat meidät, aikuisissa mitoissa olevat kuluttajat? Meitä varttuneita ostajia on paljon, mutta ongelma voi koskea monia nuoriakin.

Tanska on ilahduttava poikkeus. Siellä on todellisuudentajuisia vaatesuunnittelijoita. Vaatteissa ”on sitä jotakin”, ne on kokonaisuutena mitoitettu oikein, kankaat ovat laadukkaita, hihat eivät kiristä ja helmakin noudattaa aikuisia standardeja.

Toiveeni on, että myös kotimaisilta suunnittelijoilta löytyisi enemmän valinnanvaraa isokokoisille naisille.

Väärän kokoinen nainen?

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat