Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilötunnuksia ei enää luovuteta sähköisesti kaupparekisteristä

Muutosprosessi vei aikansa, ja uusi laki, joka kieltää henkilötunnusten näkymisen julkisissa tietopalveluissa, tuli voimaan vuoden 2014 alussa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Janne Helekorpi kirjoitti (HS Mielipide 15.5.) julkisten tietorekisterien vaarantavan yksityishenkilön tietosuojan ja altistavan hänet identiteettivarkauksille.

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kauppa- ja yhdistysrekisteristä hän mainitsi saatavan yrityksen tai yhdistyksen vastuuhenkilöiden tiedot henkilötunnuksineen.

Yhdistysrekisteristä tai kaupparekisteristä ei luovuteta sähköisissä tietopalveluissa henkilötunnuksia. On kuitenkin totta, että vuoden 2013 loppuun asti, ennen kaupparekisterilain muutosta, yrityksen vastuuhenkilöistä sai nimen ja kotipaikan lisäksi hänen henkilötunnuksensa.

Yksilönsuojan tarve oli toki tunnistettu jo vuosia aiemmin ja esitetty, että julkisissa kaupparekisteritiedoissa näkyisivät vain vastuuhenkilön nimi, syntymäaika ja hänen kotipaikkansa. Muutosprosessi vei kuitenkin aikansa, ja uusi laki, joka kieltää henkilötunnusten näkymisen julkisissa tietopalveluissa, tuli voimaan vuoden 2014 alussa.

Nykyään henkilötunnuksen tunnusosa ja ulkomailla asuvan henkilön osoite ovat tietoja, joiden luovuttaminen kaupparekisteristä sähköisenä tietopalveluna edellyttää käyttötarveselvityksen esittämistä, henkilötietolain mukaista luovutusperustetta ja PRH:n erillistä päätöstä tietojen luovuttamisesta.

Ennen vuotta 2014 rekisteröityjen yritysten vastuuhenkilötiedot näkyvät kuitenkin erikseen tilattavista paperiasiakirjoista. Yhdistysrekisteriotteessa ei näy henkilötunnuksia.

Liisa Räsänen

johtaja

yritykset ja yhteisöt

Patentti- ja rekisterihallitus PRH

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat