Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtuu erikoissairaanhoidolle?

Yksityisen hoidon epäonnistumiset korjataan julkisella.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat kaikista terveydenhuollon menoista 37 prosenttia ja kaksi kolmasosaa julkisista terveyspalvelumenoista. Kustannusten kasvu on ollut 3,7 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys halutaan nyt katkaista. Asia, josta ei ilmeisesti saa puhua, on erikoissairaanhoitoon ohjautuminen.

Juha Mikkonen (HS Vieraskynä 20.5.) otti asian esille, mutta hieman epäselvästi. Nykyään erikoissairaanhoitoon saa lähettää potilaita sekä julkinen terveydenhuolto että yksityinen. Husin alueella lähetteistä lähes joka kolmas tulee yksityiseltä.

Kustannukset maksaa kunta eli julkinen, vastedes ilmeisesti maakunta. Tätä perustellaan kiireettömän hoidon samanlaisilla kriteereillä ja tehokkuudella, kun yksityisellä pääsee erikoislääkärin vastaanotolle nopeasti.

Terveyserot ja tasa-arvopulmat jäävät usein pohtimatta. Yksityisellä ei ole mitään kannustetta olla lähettämättä, koska kustannukset eivät lankea omaan kukkaroon. Yksityisen hoidon epäonnistumiset korjataan julkisella.

Maakunta tuskin korjaa tätä, ellei se ryhdy säätelemään erikoissairaanhoidon lähettäjien oikeuksia lähettää potilaita hoitoon sopimuksin. Silloin yksityiseltä terveydenhuollolta poistuu yksi tärkeä tuote: lähete erikoissairaanhoitoon. Tätä ei tunnuta uskaltavan sanoa ääneen.

En saa nyt mieleeni mitään muuta yksityistä kuluttajapalveluliiketoimintaa, jossa riskit on ulkoistettu kunnalle tai valtiolle.

Kristiina Patja

lääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat