Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei nouse juomista lisäämällä

Kun alkoholia käytetään enemmän, kansanterveys heikkenee, työteho laskee ja sairauslomapäivät lisääntyvät.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen todella tyrmistynyt siitä, että osa päättäjistä on lähtenyt ajamaan suomalaisten alkoholin kulutuksen lisäämistä nyt, kun se vihdoinkin on hieman laskusuunnassa. Nyt vaaditaan väkevämpiä oluita ja siidereitä ruokakauppoihin panimotyöllisyyden parantamiseksi.

Alkoholinkäytön lisäämiselläkö Suomen talous nousee? Tähänastinen kokemus näyttää aivan toista: kansanterveys heikkenee alkoholin vaikutuksesta, työteho laskee ja sairauslomapäivät lisääntyvät.

Ennen keskioluen vapauttamista vuonna 1969 suomalaiset kuluttivat puhdasta alkoholia 2,8 litraa henkilöä kohti vuodessa. Viime vuonna kulutus oli 10,8 litraa jokaista 15 vuotta täyttänyttä suomalaista kohti. Yli tuhat suomalaista kuolee vuosittain alkoholista johtuviin maksasairauksiin. Alkoholi lisää myös lukuisten muiden vakavien sairauksien riskiä.

Voisivatko pienpanimot alkoholin sijasta lisätä tuotteisiinsa makua? Perinteisissä olutmaissa kuten Saksassa ja Tšekin tasavallassa tällaisia tuotteita osataan tehdä.

Päättäjien kannattaisi jalkautua kansan pariin, pääkaupunkiseudulla esimerkiksi viikonloppu julkisiin liikennevälineisiin. Päättäjät voisivat tutustua myös sairaaloiden päivystykseen. Näin he saisivat lähituntumaa kansan alkoholinkäytön ja sivistyksen suhteesta.

Eila Sainio

päihdetyötä tehnyt ja opettanut

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat