Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuotannon mekanisointi turvaa työpaikkoja

Parempi tuottavuus johtaa tilauskannan kasvuun ja jopa tarpeeseen lisätä työpaikkoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Automatisaatio ja robotisaatio ovat monelle synonyymejä. Molempien sanotaan vievän suuren osan Suomen työpaikoista tulevaisuudessa. Automaatin ja robotin ero voi maallikosta tuntua pieneltä, mutta tuotannon näkökulmasta ero on merkittävä.

Automaatilla voidaan tehdä edullisesti ja nopeasti suuria sarjoja, mutta tuoteperhe on hyvin kapea. Toiminta perustuu hyvään toistettavuuteen. Robotti sen sijaan on määritelmällisesti monipuolinen, vähintään kolminivelinen mekaaninen laite, joka kykenee monenlaisiin tehtäviin ja jonka voi ohjelmoida uudelleen. Robotilla tekeminen on aina kallista. Se soveltuukin joustavaan tuotantoon ja pienempiin sarjoihin.

Onko sitten automaation vai robottien vika, että työntekijöiltä viedään toimeentulo? Robotisaation huipennus tapahtui Valmet Automotivella, joka teki vastikään Suomen historian suurimmat robottikaupat: Uudenkaupungin autotehtaalle hankittiin yli 250 teollisuusrobottia, ja niiden kokonaismäärä nousi yli 500 yksikköön.

Robottipelko on toistaiseksi kuitenkin ollut aiheetonta, sillä Valmet Automotive listattiin viime kuussa Turun Sanomien ja Turun kauppakamarin vertailussa Varsinais-Suomen neljänneksi suurimmaksi työnantajaksi 1 382 työntekijällään ja 69 työntekijän lisäyksellään.

Jos robotteja on syytetty aiheettomasti, onko automaatio silloin todellinen syyllinen työpaikkojen vähenemiseen? Varsinais-Suomesta löytyy tähänkin oivallinen esimerkki. Kun Turun telakan isännäksi vaihtui saksalainen Meyer, se aloitti mittavat investointiohjelmat. Ne koskivat myös automaatiota. Miten sellainen näkyy vuosikymmeniä vanhassa tuotantoympäristössä? Siten, että Meyer Turku ilmoitti 200 työntekijän palkkaustarpeesta seuraavina kahtena vuotena, ja yt-neuvottelujen lopputuloksena ketään ei lomautettu.

Meyerin omistamalla Piikkiö Worksin hyttitehtaalla ehdittiin jo aloittaa modernisointiohjelma uudella, täysin automatisoidulla kokoonpanolinjalla. Automatisaation ei kuitenkaan ilmoitettu vievän työpaikkoja, vaan kasvanut tuotantokapasiteetti mahdollisesti aiheuttaa lisätyövoiman tarvetta.

Miksi viimeaikaiset automatisaation ja robotisaation potentiaaliset murhenäytelmät osoittautuvatkin ilouutisiksi? Tuotannon mekanisointi mahdollistaa korkeamman tuottavuuden, läpimenoaikojen lyhenemisen, laadun parantumisen, laajemman tuoteperheen sekä paremman joustavuuden. Ne taas johtavat tilauskannan kasvuun, mikä turvaa työpaikat.

Hienoinkin teknologia vaatii ihmisen operaattoriksi ja valvojaksi eikä välttämättä kykene kaikkeen työhön. Esimerkiksi käsinhitsaaja on yhä lyömätön piensarjatuotannossa ja vaativissa hitsaustöissä. Sama ihmisen syrjäyttävän teknologian itkuvirsi on jatkunut Kehruu-Jennyn keksimisen ajoista asti ja tuskin loppuu koskaan.

Jussi Marttinen

diplomi-insinööri, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat