Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisten kesäsiirtolat pitäisi saada takaisin

Uusia leirikeskuksia ei tarvitse rakentaa vaan miettiä niitä mahdollisuuksia, joita kunnassa on.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olin kotikuntani kesäsiirtolassa eri rooleissa vuodesta 1973 vuoteen 2010. Aloitin ohjaajana ja lopetin leiritoiminnan yhdysopettajana. Vakuutuin kesäsiirtoloiden tarpeellisuudesta. Seinäjoki on lajinsa viimeinen. Muualla lippu on jo laskettu.

Vuoden luokanopettajan Maarit Korhosen (Helsinki) jokin aikaa sitten julkaisema blogikirjoitus havahdutti nykyhetkeen: ”Opettajanhuoneet täyttyvät näinä päivinä eri yhdistysten ja yritysten leirimainoksista. Jostain syystä me opettajat autamme näitä yrittäjiä ja jaamme mainoksia useina päivinä. On pesäpalloleiriä, golf-leiriä, tenniskurssia, jalkapalloleiriä jne.”

”Kaikille on yhteistä se, että ne maksavat. Koska olen huomannut, että valtaväestöllä ei ole hajuakaan köyhien perheiden elämästä, kerron taas, mitä köyhät lapset tekevät kesällä: eivät mitään. Tähän olisi äärimmäisen helppo ratkaisu: kesäsiirtolat takaisin. Uusi, brändikäs nimi. Maksuton. Vain tietyn tulotason alapuolelle jääville lapsille.”

Kuntien velvoite koululaisten kesävirkistyksen järjestämisestä tuli lakiin vuonna 1960. Valinnoissa painotettiin sosiaalisia perusteita. Vähävaraisten perheiden lapset yleensä pulskistuivat näillä maaseutumatkoilla. Ajan oloon leirit lyhenivät kuukauden mitasta nykyisiksi tiivisteiksi.

Aktiiviset nuoret ohjaajat – yleensä alan opiskelijoita – ovat vuosien mittaan tuunanneet Seinäjoella sisällöt ajanmukaisiksi, ja tavoitteet ovat toteutuneet: kotiin palaa virkistynyt lapsi.

Kun laki 1990-luvulla laman seurauksena muuttui ja velvoite poistui, leirit ajettiin alas. Leiritys siirtyi ensin muille hallintokunnille, sitten yhä enemmän järjestöille. Toiminta väheni, ja siitä tuli maksullista. Leirinuotio kaikkosi monen ulottumattomiin.

On hyvä aika miettiä paluuta vanhaan. Maarit Korhosen ajatus on totta. Tarvitaan lainmuutosta ja kunnan velvoitteen palauttamista. Näin tarjottaisiin mahdollisuus vähävaraisten perheiden lapsille: suuri tuotos pienellä panoksella.

Seinäjoki voi konsultoida epätietoisia.

Ei pidä kaataa tätä liioittelulla. Uusia leirikeskuksia ei tarvitse rakentaa vaan miettiä niitä mahdollisuuksia, joita kunnassa on, keskustan ulkopuolella, linnun laulussa, jopa veden äärellä.

Jarmo Lintala

erityisopettaja, eläkkeellä, Seinäjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat