Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhtaista elintarvikkeista vientivaltti

Ei odoteta, että rakas naapurimme jälleen kerran vie voiton.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mikä tuotannonala tuotteineen päihittää tärkeydellään kirkkaasti muut? Kyse on kirjaimellisesti elintärkeistä tuotteista ja ruohonjuuritason tuotannosta.

Asiat voi nähdä ilman myönteisen ajattelun kurssiakin uudesta, valoisasta näkökulmasta. Näin katsoen voi nähdä maanviljelijät, karjankasvattajat, maidontuottajat ja marjanpoimijat avainryhmänä, jonka työllä ja työn tuotteilla saadaan vienti vetämään ja uusia työpaikkoja syntymään. Unohtukoon mielikuva maatalousväestöstä EU-tukianomuksia alistuneena ja häpeillen täyttävänä ihmisjoukkona.

On aika nostaa päät ja ylpeänä tuottaa ja viedä maailman nautittaviksi puhtaat, maukkaat ja joka suhteessa huippulaatuiset suomalaiset elintarvikkeet, niin valmiina tuotteina kuin raaka-aineinakin. Jos kohtelemme luontoa arvostaen, meillä on antelias kumppani. Metsä tuottaa luonnonmarjat ja sienet vaivatta ja ilmaiseksi ihmisen hyödynnettäviksi. Meri ja järvet kasvattavat kalat.

Meillä on kaikki edellytykset tehdä Suomesta taatusti puhtaiden elintarvikkeiden ykköstuottaja. Kun koko tuotantoketjua alusta aina valmiin tuotteen asiakkaalle siirtymiseen saakka valvotaan niin tiukasti, ettei vilpille jää tilaa, ja ketju on avoin kaikkien seurattavaksi, olemme saavuttaneet tavoitteen. Tuolloin jo alkuperämaamerkintä Finland takaa tuotteen laadun, turvallisuuden ja maistuvuuden.

Tiukin valvoja on kuitenkin tuottaja ja tekijä itse – sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin sekä ylpeys ja vastuu omasta työstä, hyvinvoivista tuotantoeläimistä ja puhtaasta maaperästä. Viranomainen on vain eräänlainen lukko pitkässä, lujassa ketjussa.

On lähes liikuttavaa katsoa, miten hellin käsin television matka- ja ruokaohjelmissa ranskalainen, italialainen tai kreikkalainen tuottaja silittää juustokiekkoaan ja kertoo ylpeänä perheensä ja kylänsä ruokaperinteistä. On meilläkin perinteet! Ne ovat jotenkin päässeet unohtumaan, kun on pyritty matkimaan globaalin tehotuotannon tavoitteita ja menetelmiä.

Pohjoismaat, erityisesti Suomi ja Ruotsi, tunnetaan maailmalla tiukasta elintarvikevalvonnastaan.

Nyt on aika aloittaa suurisuuntainen tuotanto- ja myyntitoiminta. Ei odoteta, että rakas naapurimme jälleen kerran vie voiton ja laadukkaat elintarvikkeensa maailmalle ennen meitä.

Marjatta Rögård

filosofian maisteri, Loviisa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat