Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluruoka voi hyvin olla vegaanista

Koulu- ja päiväkotiruoan raaka-aineiden tulisi mielellään olla ekologisesti tuotettuja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen samaa mieltä Paula Häkkäsen (HS Mielipide 15.5.) kanssa siitä, ettei kouluruokailussa tarvita erityisiä kasvisruokapäiviä. Kasvisruoan tulisi olla normaali ja näinä aikoina monistakin eri syistä lisääntyvä osa koulujen ja päiväkotien ruokatarjontaa. Luokittelua tarvitaan kuitenkin, jotta eettisistä tai terveydellisistä syistä ruokavaliovalinnan tehnyt perhe, lapsi tai nuori saa omaan ruokavalioonsa sopivaa ruokaa.

HS:n haastattelema lapsi (HS Lasten uutiset 13.5.) kertoi, että ei halunnut ryhtyä kasvisyöjäksi, koska silloin ruokavaliota pitäisi noudattaa tarkasti. Hän on aivan oikeassa. Siirtyessään kasvissyöjäksi tai vegaaniksi tulee kasvavan lapsen ja nuoren varmistaa, että ruokavalio sisältää tarpeeksi kasviproteiinia.

Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava kasvisruoka voi hyvin olla vegaanista. Monipuolisen ja ravitsevan kasvisruoan pohja on kasvikunnan tuotteissa, ei maidossa ja juustossa. Jos ruokavalioon kuuluu maito, sen voi hyvin juoda lasista. Vegaanilapsille tarjotaan vastaavasti kasviperäistä maitoa. Vegaaniperheet varmasti huolehtivat lapsensa B12-vitamiinin tarpeesta kotona. Se on ainoa välttämätön ravintoaine, jota ei saa vegaaniruoasta.

Kokemuksesta tiedän, ettei vegaaniruoka tule kalliimmaksi kuin muukaan ruoka. Se on jopa edullisempaa verrattuna useisiin sekaruokavalion ruokiin.

Koulu- ja päiväkotiruoan raaka-aineiden tulisi mielellään olla ekologisesti tuotettuja. Ruoan valmistusprosessit tulisi luoda sellaisiksi, ettei ruokaan tarvitse ”ripauttaa” lisäaineita.

Yksi kouluruoan tavoitteista voisi olla se, että lapset oppivat kestävän kehityksen mukaisen tavan syödä, kun itse kasvavat päättämään ruokahankinnoistaan.

Käyttämällä vegaaniruokavalion kulmakivenä palkokasveja voidaan rakentaa nykyisten ravintosuositusten mukainen, eettisesti ja ekologisesti kestävä edullinen ruokatuote kouluihin ja päiväkoteihin.

Tuija Ruuska

kasvisruokakouluttaja, keittiöpäällikkö, yrittäjä

Ravintola Rudolf

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat