Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eikö vakaumuksia pidä kunnioittaa?

Vanhempien toiveesta moni lapsi elää pienestä pitäen lihattomalla ja kalattomalla dieetillä. Tämä ei ehkä miellytä kaikkia, mutta vapaassa maassa vanhemmilla on tähän oikeus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ravitsemustieteen maisteri Paula Häkkänen kirjoitti (HS Mielipide 15.5.), kuinka luokittelu eri ruokavalioihin kouluissa edustaa ääriajattelua. Kirjoituksessa mainittiin Japani, jossa syödään paljon kasviksia, ja ohessa tulee luonnostaan lihaa ja kalaa.

Mahtoiko kyseessä olla epäsuora kannanotto omien eriävien vakaumusten myötävaikutuksesta, kun kirjoituksessa ei millään tavalla viitattu niihin miljooniin maailman ihmisiin, jotka ovat kasvissyöjiä tai vegaaneita ideologisista, eettisistä, ekologista ja terveydellisistä syistä? Ovatko kaikki erilaisista vakaumuksellisista syistä liharuokaa välttävät ihmiset fanaatikkoja, joiden mielipiteitä ei tarvitse kunnioittaa?

Varsinkin aloittelevat kasvissyöjät saattavat toki olla hyvinkin jyrkkiä näkemyksissään ja edustaa eräänlaista ääriajattelua. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kasvissyöjien ja vegaanien määrä kasvaa tasaiseen tahtiin myös Suomessa. Vanhempien toiveesta moni lapsi elää pienestä pitäen lihattomalla ja kalattomalla dieetillä. Tämä ei ehkä miellytä kaikkia, mutta vapaassa maassa vanhemmilla on tähän oikeus. Ei ole myöskään mitään ravitsemustieteellistä näyttöä siitä, etteikö ihminen voisi elää läpi elämänsä kasvissyöjänä. Lukemattomat ihmiset ovat muun muassa Intiassa kasvissyöjiä koko elämänsä ajan.

Toivon rakentavaa lähestymistapaa asiaan. Tuomitsevan linjan sijaan voitaisiin keskittyä parantamaan koulujen viikoittaisen kasvisruokapäivän tasoa järjestämällä kokeille asianmukaista koulutusta ja tietysti myös pitämällä huoli, että niitä paljon puhuttuja proteiineja on riittävästi jokaisella aterialla.

Miro Sarola

kasvisruokayrittäjä,

entinen Krishna-munkki, Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat