Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välivuodet kiinnostavat lukiolaisia entistä enemmän

Valintamallin, jonka piti nopeuttaa yliopistoon siirtymistä, hidastaakin sitä entisestään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes lukiolaisista aikoo pitää välivuoden. Suuri määrä ei yllätä vaan on looginen seuraus tehdyistä yliopistojen pääsykoemuutoksista ja niiden taustalla olevasta koulutuspoliittisesta ajattelusta.

Tähän asti ylioppilaiden välivuosien on katsottu johtuvan pelkästään korkeakoulujen valintakokeiden vanhempia hakijoita suosivista menettelyistä. Parantaakseen tuoreen ylioppilaan asemaa valinnoissa tai ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakevan asemaa ylipäätään yliopistot ovat joutuneet ottamaan käyttöönsä sekä uusien ylioppilaiden kiintiöt että yhden opiskelupaikan vastaanottamisen periaatteen priorisoinnin.

Valitut ratkaisumenetelmät eivät ilmeisesti toimi halutulla tavalla vaan päinvastoin. Ne pakottavat nuorta lukiolaista tai ylioppilasta pohtimaan alanvalintaansa entistä pitempään. Tämä on ymmärrettävää, sillä jos vähempään harkintaan perustuva valittu ja vastaanotettu ensimmäinen ala osoittautuu vääräksi, tulevaisuudessa toisen opiskelupaikan saaminen vaikeutuu entisestään. Uuden ylioppilaan kiintiö kun tuli käytettyä jo ensimmäisessä valinnassa. On parempi pelata varman päälle.

Valintamallin, jonka siis piti nopeuttaa yliopistoon siirtymistä, hidastaakin sitä entisestään. Tämä johtunee siitä, että alun perinkin on hoidettu asioiden seurauksia eikä syitä. Syy hitaaseen yliopistoon siirtymisessä ei välttämättä olekaan ollut valinnoissa vaan niitä edeltävässä koulutuksessa: lukiossa.

Kun omaa tulevaisuutta pitäisi pohtia lukiossa rauhallisessa ja turvallisessa ilmapiirissä, se ei ole mahdollista, koska kaikki toiminta lukiossa on valjastettu vain ylioppilaskirjoituksia varten. Kirjoitusten vuoksi lukiolaiset joutuvat esimerkiksi jo heti lukio-opiskelun alussa tekemään ylioppilaskirjoitusten edellyttämiä valintoja. Usealle tämä tulee eteen aivan liian varhain.

Sen sijaan, että vaaditaan yliopistojen valintakokeiden poistamista kokonaan tai ylioppilastodistuksen painoarvon nostamista niissä, pitäisi harkita ylioppilaskirjoitusjärjestelmästä luopumista. Kirjoitusten paineen ja pelon poistuttua voisi lukiossa rauhassa miettiä myös tulevan elämänsä suuntaa. Nyt valitettavan moni joutuu tekemään harkinnan vasta lukion jälkeen, välivuoden aikana.

Perinteisistäkin instituutioista voidaan tarvittaessa luopua, kuten kaunokirjoituksesta periksi antaminen osoitti. Aika ajoi yksinkertaisesti kaunokirjoituksen ohi. Tärkeämpää kuin pitää kiinni perinteestä ja kynästä on kehittää tulevaisuudessa tarvittavia ilmaisukeinoja.

Kun jo alakouluikäisen taitoja suunnataan kohti nykyelämän vaatimuksia, samaa pitäisi tehdä lukiolaisillekin. Lukion kehittäminen kilpistyy kuitenkin aina lukion opetusta ohjaaviin ylioppilaskirjoituksiin. Niin opiskellaan kuin arvioidaan.

Jos kirjoituksia ei enää olisi, aikaa jäisi paitsi ihmettelylle ja tutkimiselle myös yhdessä tekemiselle. Ylioppilaskirjoituksissa menestymistä tärkeämpää on pärjätä tulevaisuudessa.

Elämä arjesta työelämään ja jatko-opintoihin korostaa muun muassa yhteistyön sekä argumentoinnin ja oman mielipiteen muodostamisen taitoja. Nykyisessä muistia ja pänttäämistä korostavassa sekä taaksepäin katsovassa lukiossa ne eivät kehity.

Nykylukion raskaus yhdistettynä sitä seuraavaan epäkäytännölliseen valintamenettelyyn tekee nuorten jatkosuunnitelmat paitsi vaikeiksi myös hitaiksi. Niin niitämme kuin kylvämme.

Pekka Räihä

yliopistonlehtori

kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat