Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanitaarisissa kriiseissä vammaiset ihmiset ovat erityisen haavoittuvia

Vammaiset joutuvat kriisitilanteissa syrjityiksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin koolle kutsuma maailman ensimmäinen humanitaarinen huippukokous pidetään tilanteessa, jossa humanitaariset tarpeet ovat nousseet ennennäkemättömälle tasolle. YK:n lanseeraama, noin 20 miljardin dollarin, apuvetoomus on kaikkien aikojen suurin. Sillä yritetään avustaa noin 89 miljoonaa ihmistä 38 maassa. Tarpeessa olevia ihmisiä on kuitenkin paljon enemmän.

Kuilu humanitaaristen tarpeiden ja resurssien välillä on viime vuosina kasvanut erityisesti Syyrian kriisin mutta myös muiden pitkittyneiden konfliktien ja niiden synnyttämien pakolaismäärien vuoksi. Noin 60 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan aseellisten selkkausten takia. Valtaosa heistä elää kehitysmaissa, ei Euroopassa.

Kriisitilanteissa haavoittuvimpia ovat fyysisesti tai psyykkisesti vammaiset ihmiset. Resurssien puute koskee heihin erityisen kipeästi.

Humanitaarisessa työssä vammaisten asemaan on kiinnitetty tähän asti hyvin vähän huomiota. Vammaiset joutuvat kriisitilanteissa syrjityiksi, ja heitä kuolee konflikteissa ja luonnononnettomuuksissa enemmän kuin ei-vammaisia, koska he jäävät helposti ilman tarvittavaa informaatiota, apua ja palveluita.

Tieto evakuoinnista ei välttämättä tavoita kuulo- tai näkövammaista ajoissa, eikä pyörätuolissa istuva liikuntavammainen pysty pakenemaan sodan jaloista ilman tukea. Vammaisia ja heitä edustavia järjestöjä ei kuunnella tai konsultoida riittävästi humanitaarisen toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa. Vammaisilla naisilla ja tytöillä on erityinen riski joutua seksuaalisen ja muun hyväksikäytön uhriksi.

Istanbulin huippukokoukseen osallistuvilta valtion johtajilta toivotaan vahvaa viestiä siitä, että kansainvälinen yhteisö sitoutuu tekemään poliittisia ratkaisuja, joilla vaikutetaan kriisien ja pakolaisuuden taustasyihin ja vähennetään humanitaarisia tarpeita.

Suurten poliittisten kysymysten rinnalla tarvitaan muistutusta siitä, että humanitaarisessa avussa vammaisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tarpeet ja oikeudet on asetettava etusijalle. Heidän tavoittamisensa ja avustamisensa on humanitaarisen työn laadun ja tuloksellisuuden paras mittari.

Kokouksessa lanseerataan vammaisten oikeuksia humanitaarisessa avussa koskeva julistus, jota Suomi on ajanut aktiivisesti. Sen toimeenpano parantaisi vammaisten asemaa humanitaarisessa työssä merkittävästi.

Satu Lassila

neuvonantaja, ulkoministeriön humanitaarisen avun yksikkö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat