Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n vammaissopimus tuo Suomelle velvoitteita

Sopimus velvoittaa muun muassa osallistamaan vammaiset henkilöt kansainvälisiin kehitysohjelmiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On hienoa, että Suomi vihdoin ratifioi YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista. Sopimus on hyvä ohjenuora vammaisten henkilöiden aseman parantamiseksi Suomessa, mutta se korottaa rimaa myös kansainvälisissä yhteyksissä. Sopimus velvoittaa muun muassa osallistamaan vammaiset henkilöt kansainvälisiin kehitysohjelmiin.

Kehitysyhteistyön toteutuksessa tuleekin nyt varmistaa vammaisten edunsaajien aidot osallistumismahdollisuudet hankkeisiin sekä kutsua vammaisia henkilöitä hankkeiden neuvonantajiksi ja lähetystöjen työntekijöiksi.

Nämä Suomen vammaisten oikeuksia kehitysmaissa ajavien järjestöjen suositukset ovat sopimuksen ratifioinnin valossa entistäkin ajankohtaisemmat.

Sopimus myös kannustaa syvempään kansainväliseen tiedonvaihtoon parhaista käytänteistä vammaisten oikeuksien edistämisessä.

Suomella on hyvän vammaisalan kokemuksensa kautta mahdollisuus nousta johtavaksi vammaisten oikeuksien edistäjäksi ja tiedonjakajaksi esimerkiksi YK:ssa ja kumppanimaissa, joissa nämä oikeudet jäävät vähäiselle huomiolle. Tämä kuitenkin vaatii Suomelta aikaisempaa tavoitteellisempaa panostusta.

Toivottavasti sopimuksen ratifiointi on merkki siitä, että näin halutaan tehdä.

Tarmo Heikkilä

ihmisoikeuksien erityisasiantuntija, Suomen Lähetysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat