Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä suhde lastenlapsiin on rikkautta

Se sosiaalinen pääoma, jonka olen saanut harrastusten katsomoissa ja konservatorioiden odotustiloissa, on ollut korvaamattoman arvokasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lastenlasten kuljettaminen harrastusten pariin on tehnyt meistä kavereita. Nyt kun meihin kumpaankin isovanhempaan on iskenyt vanhuuden terveysrempat, lapset ja lastenlapset käyvät vuorostaan tervehtimässä meitä.

Toimimme aikoinaan iltapäiväkerhon ”varapaikkana”. Lapsenlapset tutustuivat silloin myös mummiin, enkä minä autokuskina saanut etuoikeutta heidän mielissään. Se sosiaalinen pääoma, jonka olen saanut harrastusten katsomoissa ja konservatorioiden odotustiloissa, on ollut korvaamattoman arvokasta. Kahdenkeskiset keskustelut ovat tehneet ukista enemmän kuin isoisän – mieluummin kaverin, jolle on voinut puhua mistä tahansa.

Tuntui mukavalta, kun 12-vuotias pojanpoika soitti ovikelloa ja sanoi: ”Ei minulla mitään erikoista asiaa ollut mutta tulinpahan katsomaan ja kyselemään, mitä teille kuuluu.”

Aika kuluu nopeasti, omat lapset lähtevät maailmalle, ja lastenlapset kasvavat nopeasti siihen ikään, jossa kaverit menevät isovanhempien edelle. On kuitenkin hetkiä, jolloin meitä mummeja ja ukkeja tarvitaan – eikä pidä käydä mustasukkaiseksi, jos jäämme varasijalle monessa asiassa.

Silloin kun meitä tarvitaan, meillä pitää olla aikaa. Meille ukeille ne huoltoaseman tai lähibaarin maailmanparannuskeskustelut eivät saa muodostua tärkeämmiksi kuin juttutuokiot lastenlasten kanssa. Kun kysytään, mitä kuuluu, on kuunneltava, mitä lapsenlapselle todella kuuluu. Työelämän rasittamilla vanhemmilla ei aina ole tarpeeksi aikaa kuunnella.

Tärkeää on muistaa, että ”aika on kuin virtaava vesi, se ei huuhtele koskaan samaa rantaa”.

Jouko Rönkä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat