Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isovanhempien on asetettava selvät rajat

Jos ihminen ei itse pysty rajaamaan ja kertomaan, mikä hänelle sopii ja mikä ei, hänestä tulee itsensä uhri. Pahimmassa tapauksessa marttyyri.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Iloinen eläkeläinen? (HS Mielipide 22.5.) ja nimimerkki Lastenlapsissa parasta, kun auton perävalot näkyvät (HS Mielipide 23.5.) kirjoittivat isovanhempien jaksamisen rajoista.

Haluan nostaa esille kirjoituksissa olleet ristiriidat.

Kuten Iloinen eläkeläinen? kirjoitti, omien lasten pyynnöistä ei raaski eikä pysty kieltäytymään. Lapset eivät välttämättä tiedä ”totuutta” mummin ja vaarin jaksamisesta, koska sitä ei hennota kertoa.

Jos ihminen ei pysty rajaamaan ja kertomaan, mikä hänelle sopii ja mikä ei, hänestä tulee uhri. Itsensä uhri. Pahimmassa tapauksessa marttyyri. On kohtuutonta odottaa, että muut osaisivat lukea ajatuksia ja toimia sen mukaan, mikä toisille on parhaaksi. Tilanne on vielä hankalampi, jos viestintä on monimutkaista kaksoisviestintää. Sanotaan toista ja ajatellaan toisin.

Uhriutuva ihminen ei näe omaa vastuutaan vaan syyttää muita omasta pahasta olostaan – esimerkiksi hoitamalla lapsenlapsiaan yli voimavarojensa. Hän kokee, että omat lapset ovat saattaneet hänet uupumisen tilaan, vaikka kyse olisikin ihmisen omasta kyvyttömyydestä rajata ja huolehtia itsestään.

Uskon, että rehellisen, avoimen ja omat rajansa asettavan ihmisen kanssa on mukavampi toimia kuin epärehellisen, ristiriitaisen ja miellyttämishaluisen. Siinäkin tapauksessa, että se tarkoittaisi vähäisempää lastenhoitoapua isovanhemmilta.

Toivon, että isovanhemmat voisivat rohkaistua ja arvostaa omaa elämänkokemustaan niin, että he antaisivat itselleen luvan puhua. Heidän on tehtävä selväksi ensin itselleen, mitkä ovat omat rajat, ja sen jälkeen kerrottava ne muille.

Sopimukset kannattaa merkitä kalenteriin ja pitää niistä kiinni. Lapset ja lastenlapset eivät halua käyttää hyväksi ketään, vaan liittyä. Kulkea yhdessä.

Teresa Tischler

psykoterapeutti, perheterapeutti, ryhmäanalyytikko, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat