Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apurahajärjestelmä ruokkii epäoikeudenmukaisuutta

Taiteilijat olisivat hyvä kohderyhmä kaavaillulle perustulokokeilulle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Karu taloudellinen todellisuus saa taiteilijoita vaihtamaan alaa (HS Kulttuuri 21.5.). Ammatinvaihtoa vauhdittaa taiteen arvioinnin mielivaltaisuus sekä epäoikeudenmukaisuutta ruokkiva apurahajärjestelmä.

Taiteessa arviointi perustuu asiantuntijoiden makuun, joka vaihtelee raatien kokoonpanojen mukaan. Ääriesimerkki tästä ovat Teatterikorkeakoulun näyttelijävalinnat, jossa hakija saattaa yhtenä vuonna tulla lähes valituksi ja toisena karsiutua heti kättelyssä pois. Makuasioille kun ei ole olemassa mitään objektiivista perustaa.

Koulutuksen kasvun seurauksena taiteen kirjallinen selittely on lisääntynyt. Pelkkä taide ei riitä, vaan apurahan anojan kirjalliset avut korostuvat. Taiteilija, jolla on heikommat kaavakkeen täyttötaidot, jää helposti taiteensa paremmin perustelevan varjoon. Kaavakkeen vakuuttavuus on kuitenkin eri asia kuin taiteen laatu, jota koulutustasokaan ei takaa.

Kuvataiteessa apurahat ovat piilotukea galleristeille, kun taiteilijat maksavat näyttelyistään vuokraa. Kuitenkin myös rahoituksesta osattomat taiteilijat rakentavat uraansa näyttelyiden kautta, koska muuta foorumia ei ole.

Erityisesti ammatinharjoittamisen näkökulmasta tämä on vääristymä. Taiteilijajärjestöt sietävät vääristymää, koska osalle jäsenistä taide ei ole ammatti vaan elämäntapa. Tämä kahtiajako jarruttaa taiteilijoiden toimeentuloasioiden kehittämistä ja vanhentuneiden tukijärjestelmien remonttia.

Nykyinen taiteen tukijärjestelmä ei ole hieno, vaan epäoikeudenmukaisuutta ylläpitävä koneisto.

Jokaisella taiteilijalla tulisi olla oikeudenmukaiset olosuhteet kilvoitella ja yrittää pärjätä taiteensa avulla ilman valtion järjestelmän aiheuttamia vääristymiä. Tie on joka tapauksessa kivinen. Taiteilijat olisivat hyvä kohderyhmä myös kaavaillulle perustulokokeilulle.

Pekka Hannula

taidegraafikko, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat