Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvaushoito ylläpitää huumemarkkinoita

Jotkut narkomaanit hakeutuvat korvaushoitoon saadakseen helposti ja laillisesti huumeita – paitsi omaan käyttöön myös myytäväksi, kirjoittaa Kari-Matti Laaksonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivuilla (HS 23.5.) oli juttu ”Ani tuli takaisin”, jossa kerrottiin huumeriippuvuudesta ja korvaushoidosta. Haluaisin sanoa aiheesta muutaman sanasen.

Korvaushoito aloitettiin Suomessa vuonna 1997. Alun perin kriteerit hoitoon pääsylle olivat tiukat, ja hoitoa voitiin toteuttaa ainoastaan erikoissairaanhoidon piirissä. Samalla kun taloudelliset reuna-ehdot ovat kiristyneet, myös korvaushoitokäytännöt ovat löystyneet. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksilla on vuosina 2000, 2002 ja 2008 radikaalisti kevennetty korvaushoidon kriteerejä. Koko eliniän pituinen korvaushoito sekä korvaushoitolääkkeiden apteekkijakelu ovat myös tulleet mahdollisiksi. Myöskään samanaikainen muiden huumeiden sekakäyttö ei enää ole peruste korvaushoidon keskeyttämiselle.

Toisin kuin HS:n jutussa annettiin ymmärtää, jotkut narkomaanit hakeutuvat korvaushoitoon, ei sen vuoksi, että ”muut vieroitushoidot eivät ole auttaneet” vaan saadakseen helposti ja laillisesti huumeita – paitsi omaan käyttöön myös myytäväksi.

Korvaushoitokäytännöt ovat muuttuneet melko rajusti suhteellisen lyhyessä ajassa. Keskeisin seuraus tästä on ollut, että yleisin korvaushoitolääke bubrenorfiini on vakiinnuttanut paikkansa huumeidenkäyttäjien parissa yleisimpänä opiaattina. Toisin sanoen: jotkut korvaushoidossa olevat käyttävät osan korvaushoitolääkkeenä saamastaan bubrenorfiinista itse, osan myyvät katukaupassa.

Moni korvaushoitoon hakeutuva on suhteellisen nuori, hiukan päälle kaksikymppinen. Mitä korvaushoidolla on tarjota? HS:n jutussa käytetty ilmaus ”saattohoito” on varsin osuva ilmaus. Moni korvaushoidossa käyttää hoidon ohessa myös muita huumeita. Lisäksi korvaushoidossa helposti passivoituu ja eristäytyy sosiaalisesti. Tavallaan ollaan hoidon piirissä, silti käytetään päihteitä.

Kuten jutussa edelleen todettiin, useita laitoskuntoutusta antavia hoitoyksiköitä on viime vuosina jouduttu Suomessa lopettamaan. Jäljellä taitaa olla enää yksi lääkkeettömään yhteisökuntoutukseen perustava yksikkö: Mikkeli-yhteisö Mikkelissä. Tämä on valitettavaa, koska opioidien käytön lopettaminen ilman pitkällisiä lääkehoitoja on mahdollista. Heroiinin käytön lopettamisen vaikeutta on mystifioitu.

Korvaushoito on yhteiskunnalle halpaa. Valitettavasti se samalla osaltaan ylläpitää huumemarkkinoita ja tuottaa inhimillistä kärsimystä.

Kari-Matti Laaksonen

teologian maisteri,

valtiotieteiden ylioppilas, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat