Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin kielen opetuksen lopettaminen Aalto-yliopistossa on suuri virhe

Aalto-yliopisto vähät välittää opiskelijoiden toiveista, liike-elämän tarpeista tai edes omista yhteistyökuvioistaan, kirjoittavat Hannes Raebiger, Henri Saarikoski ja Petri Kivikangas.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Japanin kielen opetuksen lopettaminen Aalto-yliopistossa (HS 16.5.) herättää hämmennystä myös täällä Japanissa. Japanin luokittelu ”harvinaiseksi kieleksi” ja perustelut, että korvaavaa japanin opetusta on tarjolla myös muissa oppilaitoksissa, ovat pöyristyttäviä. Aalto-yliopisto vähät välittää opiskelijoiden toiveista, liike-elämän tarpeista tai edes omista yhteistyökuvioistaan.

Japani on puhujamäärältään maailman yhdeksänneksi suurin kieli, mutta kansantalouksilla mitattuna maailman kolmanneksi tärkein kieli. Aalto-yliopiston edeltäjä TKK olikin edelläkävijä japanin opetuksessa, jonka se aloitti jo vuonna 1983. Vuonna 1987 TKK:lla oli Suomen ensimmäinen japanin lehtori.

Japani onkin ollut Aalto-yliopiston kolmanneksi suosituin vieras kieli englannin ja saksan jälkeen. Teekkarit ovat paitsi herättäneet hämmennystä kielitaidollaan myös ennakkoluulottomasti rakentaneet kestäviä yhteistyöverkostoja kaikilla liike-elämän alueilla raskaasta teollisuudesta peli- ja animaatioaloihin.

Tietenkin myös Kauppakorkeakoululla ja Taideteollisella korkeakoululla oli omat vahvat Japani-kuvionsa, ja Aalloksi yhdistyttäessä japanintaitoisten tekniikan, talouden ja taiteiden osaajien luulisi olevan todellinen voimavara.

Tietenkin halukkaat voivat opiskella japania muissa oppilaitoksissa omalla ajallaan ja omalla rahallaan, mutta tarjolla on lähinnä turistitason alkeisopetusta.

TKK:lla opetettiin jo 20 vuotta sitten tekniikan japania (raportointia, esitelmien pitämistä, erikoisjargonia), jota ei ole Suomessa koskaan opetettu missään muualla. Aallon japaninkurssit olivatkin räätälöity tekniikan ja liiketalouden tarpeisiin, ja vastaavan kurssitarjonnan kehittäminen jossain muualla kestänee saman parikymmentä vuotta kuin mitä se kesti Aallossa.

Tuntuisi järkevältä, että opetuksen järjestää myös tulevaisuudessa se koulu, joka sitä tarvitsee ja jossa sitä on tehty jo vuosikymmeniä.

Erityisen harmillista japanin opetuksen lakkauttaminen on vaihto-opiskeluun haluaville opiskelijoille. Aalto-yliopistolla on kahdenvälisiä sopimuksia opiskelijavaihtoon 12 japanilaisen yliopiston kanssa. Näistä kohdeyliopistoista vain muutama tarjoaa mitään opetusta englanniksi, ja erikoisalojen opetus lähtökohtaisesti on japaniksi. Onko Aalto-yliopiston tarkoitus myös lakkauttaa nämä yhteistyösopimukset?

Aalto-yliopiston päätös lakkauttaa japanin opetus ei ole eduksi opiskelijoille, liike-elämälle tai Aalto-yliopistolle itselleenkään.

Hannes Raebiger

professori, Jokohama, Japani

Henri Saarikoski

Research Scientist

Petri Kivikangas

diplomi-insinööri, Tokio, Japani

Kirjoittajat ovat opiskelleet japania TKK:lla ja Aalto-yliopistossa 1995–2011

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat