Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mieheni ei ole koskaan hankkinut ajokorttia – ajaa silti edelleen autolla töihin

Autokoulu jäi aikanaan käymättä, sillä pelko reputtamisesta kirjallisissa kokeissa lukihäiriön vuoksi oli liian suuri, kirjoittaa nimimerkki Ajokortittoman puoliso.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jo neljänkympin paremmalla puolella oleva Riku on ajokortiton. Hän on ollut sitä aina. Kun nuoruusvuosina ikätoverit menivät autokouluun, Riku jätti menemättä, sillä hän epäili, että lukihäiriön takia hän ei läpäisisi autokoulun kirjallisia kokeita.

Riku asui pienellä paikkakunnalla. Hän harjoitteli jo pienenä kavereidensa kanssa autolla ajoa pelloilla ja syrjäisemmillä tienpätkillä. Kun muut kaverit saivat ajokortit, Riku istui heidän kyydissään apukuskin paikalla. Hän opetteli liikennemerkkejä ja katsoi, miten risteyksissä ajetaan. Tiedot ja taidot karttuivat pikkuhiljaa – vain virallinen ajolupa puuttui.

Elettiin 1990-luvun alkua. Riku ei saanut töitä omalta paikkakunnalta, joten niitä oli hankittava naapurikaupungista 30 kilometrin päästä. Julkinen liikenne kulki jo tuolloin harvakseltaan, eivätkä aikataulut sopineet työaikoihin. Mitä teki nuori mies? Hän hyppäsi auton rattiin ja ajoi työpaikalle.

Aika kului. Ajokokemusta ja kilometrejä karttui. Virkavalta ei häirinnyt läsnäolollaan nuoren miehen ajeluja.

Sitten paikkakunta vaihtui. Kuvioon astui tyttöystävä ja Rikusta tuli isä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt, ja yhtenä päivänä lapsen äiti muutti pojan kanssa synnyinseudulleen 200 kilometrin päähän. Mikä neuvoksi, kun lasta piti hakea isäviikonlopulle? Riku otti auton ja hyppäsi taas puikkoihin.

Jonkin aikaa homma pelasi ongelmitta. Sitten tuli se päivä, kun poliisi pysäytti, rapsautti sakot kortitta ajosta ja määräsi vuoden ajokiellon.

Rikun uusi puoliso kannusti häntä menemään autokouluun. Puoliso kertoi kuulleensa, että nykyään lukihäiriöisille on omat toimivat menetelmänsä kirjallisia tehtäviä varten. Niinpä toisten sakkojen ja ajokiellon tullessa Riku päätti hoitaa korttiasian kuntoon heti, kun se ajokiellon päätyttyä olisi mahdollista.

Nyt tätä kissa ja hiiri -leikkiä on leikitty kymmenkunta vuotta. Riku käy edelleen töissä ajaen matkat kortittomana, sillä muita todellisia vaihtoehtoja ei ole. Aina kun kortitta ajosta määrättävä ajokielto alkaa olla päättymässä, poliisi osuu reitille, rapsauttaa sakot ja lätkäisee päälle uuden ajokiellon.

Riku asuu edelleen syrjäseudulla, missä julkista liikennettä ei ole enää lainkaan. Elääkseen on kuitenkin käytävä töissä.

Mitä vaihtoehtoja pienipalkkaisena duunarina Rikulla todellisuudessa on? Miten Rikun tässä tilanteessa tulisi toimia?

Onko niin, että kansalaisen tulee vain luovia kohtuuttomien rangaistuskäytäntöjen puristuksessa, vai tulisiko kaksinkertaista rangaistuskäytäntöä (sakko+ajokielto) muuttaa?

Ajokortittoman puoliso

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat