Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväksikäytöstä kertominen on lapselle vaikeaa – häpeä on tehokas hiljentäjä

Lapsi ja nuori tarvitse lempeää ja rauhallista tukea hankalien ja häpeää tuottavien tapahtumien kertomiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uutinen opettajan lapsiin kohdistamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä (HS 20.5.) sisälsi poliisilta pyynnön: ”Poliisilla ei ole tietoa muista uhreista, mutta jos sellaisia on, heitä pyydetään ilmoittautumaan Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle.”

Tämä ohjeistus oli kohdistettu seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneille 12–14-vuotiaille lapsille. Tässä tilanteessa pyyntö ilmoittautua poliisille ja vaatimus selvittää puhelinnumerot ja hoitopolut itse ei ole lapsen edun mukaista. Lapsi harvoin kertoo hyväksikäytöstä viranomaisille, ja tieto tapahtuneesta saadaan usein vasta jälkikäteen, myöhäisnuoruudessa tai aikuisena.

Lapsi ei välttämättä ymmärrä läheisen seksuaalisen ehdottelun tai hyväksikäytön olevan väärin ja laitonta. Aikuinen voi edetä hitaasti ja manipuloiden, ja huomio voi tuntua aluksi imartelevalta. On normaalia, että lapsi kokee ihastumisen tunteita.

Työskenneltyäni seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden nuorten kanssa olen miettinyt, miten vaikea lapsen on käsitellä tapahtunutta ilman tietoa ja ymmärrystä siitä, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön ei liity ainoastaan inhottavia tunteita. Lapsen tulee saada tietää, että kaikenlaiset tunteet ja hyvän olon tuntemukset, myös fysiologiset, ovat normaaleja ja hyväksyttäviä, vaikka kyseessä olisi vakava teko.

Tunteet vaihtuvat usein hämmennykseen lapsen ymmärtäessä aikuisen tekojen olevan rikos. Tämänkaltaisessa tilanteessa lapsi ei usein tiedä, mitä tehdä. Lapsi voi vääristyneesti ajatella olevansa vastuussa tapahtuneesta, jolloin hyväksikäytön myöntäminen ja ajatus teon paljastumisesta äidille ja isälle on täysin kestämätön.

Tutkimusten mukaan lapselle on äärimmäisen vaikeaa paljastaa läheisen ihmisen tekemä seksuaalinen hyväksikäyttö. Häpeä on valitettavan tehokas hiljentäjä.

Lapsi ja nuori tarvitse lempeää ja rauhallista tukea hankalien ja häpeää tuottavien tapahtumien kertomiseen. Siksi jokaisen aikuisen vastuulla on, miten helpotamme kertomista, puhumme seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja millaisia uskomuksia uhriudesta vahvistamme. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi ja on tärkeä puhua suoraan. Kukaan ei vahingoitu vaikeiden asioiden esille nostamisesta, vaan enemmänkin vaikenemisesta ja kysymättä jättämisestä.

Vaikeista ja ahdistavista tapahtumista tulee voida ilmoittaa matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi Help.some-mobiilisovelluksen kautta lapsi saa helposti ohjeistusta ja tukea asiasta eteenpäin kertomiseen. Pelastakaa Lapset tuottaa palvelua yhdessä Helsingin nettipoliisin ja Rikosuhripäivystyksen kanssa.

Nina Vaaranen-Valkonen

sosiaalipsykologi, terveydenhoitaja,

Lapset ja digitaalinen media -yksikön asiantuntija,

Pelastakaa Lapset

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat