Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäsiirtolatoimintaa ei ole kuopattu

RAY:n tukemien lasten leirijärjestöjen leireille osallistuu vuosittain noin 4 500 lasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kevään aikana on keskusteltu lasten kesäloman vietosta ja etenkin pienituloisten perheiden mahdollisuuksista. Viimeksi Jarmo Lintala (HS Mielipide 22.5.) kirjoitti aiheesta ja nosti esiin kuntien aikoinaan järjestämän siirtolatoiminnan maksuttomuuden. Hän mainitsi myös, kuinka leiritys 1990-luvun laman myötä väheni, muuttui maksulliseksi ja siirtyi järjestöille.

Me tuettua leiritoimintaa järjestävät, voittoa tavoittelemattomat järjestöt haluamme oikaista käsityksen järjestöjen leirien kalleudesta ja muistuttaa taloudellisen tuen mahdollisuudesta.

Siirtolatoiminta muuttui viikon mittaisiksi yöleireiksi jo noin 30 vuotta sitten. Viime vuosina yöleirien rinnalle on noussut päiväleiritoiminta, ja perheiden valinnanvapaus lapsen kesätoiminnan suhteen on kasvanut. Vaikka leiritarjonnassa on monenlaista sisältöä eri hinnoilla, kesäsiirtola-ajatus ei ole kadonnut mihinkään.

Lasten sosiaalinen lomatoiminta jatkaa kesäsiirtolaperinnettä kuntien ja Raha-automaattiyhdistyksen tuella eri puolilla Suomea. RAY:n tukemien lasten leirijärjestöjen leireille osallistuu vuosittain noin 4 500 lasta. Leirivuorokausia kertyy noin 22 000.

RAY:n tuella leiripaikan voi saada vain sosiaalisin, taloudellisin tai terveydellisin perustein.

Leirien toteuttaminen on siirtynyt kunnilta järjestöille ja leirien kustannuksiin osallistuu useita tahoja. Leiritoimintaa eivät rahoita vain kuntalaiset verorahoistaan, vaan leirit järjestetään RAY:n, kuntien sekä järjestöjen omien rahoituskanavien avulla.

Monet kunnat osallistuvat lisäksi perheiden tukemiseen niin, että kunta maksaa osin tai kokonaan lapsen leirin omavastuuosuuden (13–30 euroa/vuorokausi).

Kesäsiirtolatoimintaa ei ole kuopattu, vaikka sitä järjestävätkin nykyään yhdistykset. RAY:n tukemille leirijärjestöille on edelleen tärkeää, että kaikki lapset saavat mahdollisuuden lomaan kodin ulkopuolella.

Anna-Kaisa Pohjola

toiminnanjohtaja, Leirikesä ry

Sari Nikula-Heino

toiminnanjohtaja, Parasta Lapsille ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat