Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko ei ole syy ajaa vuosikymmeniä ilman ajokorttia

Olisi mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa kuka vain voisi ajaa kulkuneuvoja ilman mitään yhdenmukaistettua ajokoulutusta, kirjoittaa lakimies Otto Meri.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Ajokortittoman puoliso kirjoitti (HS.fi/mielipide 25.5.) miehestään Rikusta, joka on ajautunut kohtuuttomien rangaistuskäytäntöjen puristuksiin. Kirjoituksen perusteella Riku on uhri, jota yhteiskunta epäoikeudenmukaisesti rankaisee.

Todellisuudessa Riku on kuitenkin kirjoituksen perusteella systemaattisesti rikkonut lakia vuosikymmenien ajan. Rikoslain mukaan kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta tulee tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Säännöksen tarkoituksena on suojata muita siltä, ettei kukaan aja ajoneuvoa ilman vaadittavaa pätevyyttä ja aiheuta näin vaaraa toisille tienkäyttäjille.

Kaikesta päätellen Riku osaa ajaa ajoneuvoa moitteetta, mutta tosiasiallisen kyvykkyyden sijaan ajotaidot tulee järjestelmässämme osoittaa ajokorttilain mukaisella menettelyllä. Tällä taataan yhdenvertainen kohtelu kaikille ajo-oikeuden hakijoille. Olisi mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa kuka vain voisi ajaa kulkuneuvoja ilman mitään yhdenmukaistettua ajokoulutusta ja tapauskohtaisesti päätettäisiin, voiko henkilö jatkaa ajamista liikenteessä vai ei.

Toisekseen rikoslain vastaisesta käyttäytymisestä säädetty rangaistus ja ajokielto eivät ole vaihtoehtoisia. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa (2014:95) on todettu, etteivät käräjäoikeuden tuomitsema sakkorangaistus ja poliisin määräämä määräaikainen ajokielto ole Euroopan ihmisoikeussopimuksen tarkoittamia rangaistuksia samasta asiasta. Ajokielto on hallinnollinen seuraamus, jolla pyritään turvaamaan muiden tienkäyttäjien turvallisuus. Sakkorangaistus taas on nimensä mukaisesti rangaistus yhteiskunnan asettamien normien vastaisesta käyttäytymisestä.

Vuosikymmeniä jatkunut järjestelmällinen lainvastainen toiminta ilmentää ilmeisen kevytmielistä suhtautumista yhteisesti asetettuja käyttäytymisnormeja vastaan. Vastauksena Ajokortittoman puolisolle voisi todeta, että Rikun kannattaisi kärsiä rangaistuksensa, hankkia ajokortti ja toimia niin kuten me kaikki muut tienkäyttäjät.

Otto Meri

lakimies, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat