Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisia ahdistaa puhua lapsille seksuaalisuudesta

Lapsille ei anneta sanoja tai lupaa puhua seksuaalisuudesta, ei kerrota heille oikeudesta suojata itseä ja hakea apua eikä opeteta taitoa toimia pelottavassa tilanteessa, kirjoittaa Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen johtaja Raisa Cacciatore.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nina Vaaranen-Valkonen (HS Mielipide 25.5.) totesi, että hyväksikäytöstä kertominen on lapselle hyvin vaikeaa, ja totesi, että häpeä on tehokas hiljentäjä. Teimme tutkimuksen seksuaalikasvatuksen nykytilasta alle kouluikäisillä lapsilla kodeissa ja päivähoidossa. Valtava este lapsen oikeuksien toteutumiseksi on aikuisten ahdistus. Lapsille ei anneta sanoja tai lupaa puhua seksuaalisuudesta, ei kerrota heille oikeudesta suojata itseä ja hakea apua eikä opeteta taitoa toimia pelottavassa tilanteessa.

Suurelle osalle aikuisista on erittäin vaikeaa puhua lapselle yhtään mitään lapsen seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Edes kokonaiset tarjotut koulutuspäivät eivät välttämättä vieneet puhetta käytäntöön.

Lapsi ja seksuaalisuus samassa lauseessa herättävät vastuullisissa aikuisissa hälytysreaktion: en halua tätä lapselleni. Aikuinen näkee tällöin mielessään aikuisseksuaalisuutta. Lapsuuden seksuaalisuus on tuiki tuntematon käsite. Ei tiedetä, että lapsen seksuaalikasvatus on itsetunnon ja elämänhallinnan alkeita, ei aikuisseksiopetusta.

Maailman terveysjärjestön (WHO) seksuaalikasvatuksen standardien mukaan lapselle kerrotaan, että oma keho on ikioma ja sitä saa puolustaa. Kaikki kehon kohdat ovat tärkeitä ja niillä on nimi. Jo tästä lapsi saa sen kaikkein tärkeimmän: että kehosta, myös pimpistä, pippelistä ja pepusta saa puhua, läheiset aikuisetkin kertovat niistä eivätkä opeta häpeää ja vaikenemista. Vain itse voi tietää, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mikä kosketus tekee pahan olon ja mielen. Voidaan puhua punaisen ja vihreän valon kosketuksesta. Erityisen omia ja arvokkaita ovat uimapuvun alla olevat alueet.

Turvataitojen opettamiseen lapselle jo hyvin nuorena voi käyttää kolmen kohdan ohjetta: sano ei, lähde pois ja kerro tutulle aikuiselle. Mihin tahansa lapsen kielteiseen kokemukseen, myös ikätoverin kanssa, tarvitaan tätä taitoa.

Lapsille ei siis kerrota seksuaalisesta hyväksikäytöstä ensimmäiseksi, vaan aloitetaan hyvästä kehotunnekasvatuksesta ja kehoitsetunnon tukemisesta. Pienestä lähtien kerrotaan lapselle, miten hyvä hän on sellaisenaan ja miten hyvä ja arvokas keho hänellä itsellään on.

Olennaista on myös kertoa lapselle, että hän luottaa omiin tunteisiinsa: jos jonkun kosketus tai puhe tuntuu pahalta, mene pois tai sano ”en halua, että kosketat minua”. Ei tarvitse uskoa, jos joku sanoo, että se on vain leikkiä tai kuuluu tuntua hyvältä.

Raisa Cacciatore

Vanhemmuuskeskuksen johtaja , Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat