Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten kannattaisi nähdä vaivaa rehellisen keskustelun eteen

Harvemmin kunnon keskustelu on haitaksi, mutta silti me suomalaiset emme taida liikoja puhua, kirjoittaa Kaisa Heikkilä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen seurannut talven ja kevään mittaan suomalaista keskustelua maailman toiselta puolelta. Tapetilla ovat olleet politiikan kuumat aiheet pakolaisista työttömyyteen sekä keskustelu parisuhteista ja nyt isovanhempien roolista lapsiperheiden arjessa.

Maailmalla kielitaitoa kohentaessa on joutunut toisinaan selittämään laajemmin, mitä yritän sanoa silloin, kun ne oikeat sanat ovat puuttuneet. Monikulttuurisessa työympäristössä tulee vastaan väkisinkin erilaisia tapoja toimia ja niiden seurauksena myös yhteentörmäyksiä. Niistä on kuitenkin selvitty selventävillä keskusteluilla.

Yksin matkustaessa on vastuussa itsestään ja siitä, että pitää myös omat puolensa. Mahdollisuuksia liittoutua muiden kanssa tai jäädä jurnuttamaan asiaa pienellä porukalla ei ole. Silloin vaihtoehdoksi jää vain aukaista suu ja tuoda oma näkemys esiin. Oman pään sisällä pohtiminen ei tuo asiaan muutosta.

Sama koskee mitä tahansa tilannetta ihmisten välillä, oli keskustelu vieraalla kielellä tai omalla äidinkielellä. Jokaisella meillä on oma yksilöllinen tapansa ilmaista itseään, eikä se aina avaudu muille.

Siksi tarvitaan kunnon keskusteluja. Toisinaan ne vaativat enemmän selittämistä, mahdollisesti lisäkysymyksiä ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja tahtoa kuunnella, mitä toinen yrittää sanoa.

Harvemmin kunnon keskustelu on haitaksi, mutta silti me suomalaiset emme taida liikoja puhua. Omaan arkeen ratkaisua ei tuo kuitenkaan kukaan muu, vaan työ tulee tehdä itse. Itse monta kertaa epäonnistuneena tiedän, että se on helpommin sanottu kuin tehty.

On ymmärrettävää, että rehellinen keskustelu toisinaan pelottaa tai voi olla vaikea aloittaa. Mutta kuten vieraan kielenkin opettelussa voi kehittyä koko ajan, niin voi saman tehdä omalla äidinkielellään.

Haastavuudestaan huolimatta rehellinen keskustelu ja aito yhteys toisiin ovat aina sen arvoista, että niiden eteen kannattaa nähdä vaivaa. Ehkä ensi kerralla sitä uskaltaa jo sanoa keskustelukumppanille rehellisesti, miltä tuntuu ja mitä ajattelee. Ja joskus voi yllättää itsensä ja huomata onnistuneensa.

Kaisa Heikkilä

Maailma on kotini -blogin kirjoittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat