Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilaskokeella on maailmalla laatuleima

Ylioppilaskirjoitusten poistamisen sijaan olisi ryhdyttävä poistamaan korkeakoulujen pääsykokeita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä esitti äskettäin julkisuudessa, että ylioppilastutkintoa olisi uudistettava tai se pitäisi poistaa kokonaan. Nykymuotoinen ylioppilastutkinto on hänen mielestään lukion kehittämisen este, koska koko ajan tähdätään ylioppilaskokeeseen.

Ylioppilastutkinnon poistamista on esitetty aikaisemminkin. Yo-kirjoituksia on viime vuosina myös kehitetty voimakkaasti. Seuraava uudistusvaihe on, kun kirjoitukset voi suorittaa sähköisesti.

Ylioppilaskirjoitusten poistaminen olisi huono asia. Kirjoituksilla on maailmalla laatuleima. Ne ovat erikoisuus, jota muualla ei vastaavanlaisena tunneta. Ne ovat myös suomalaisten arvostama tasomittari, joka osoittaa opiskelijan osaamisen ja yleissivistyksen.

Kirjoitukset ohjaavat lukio-opiskelua, mutta ne ovat samalla opiskelijan ja koulun itsearvioinnin väline. Ne tuottavat jatko-opiskeluoikeuden ja toimivat osin yliopistojen pääsykokeina.

Koska oppikirjojen ennakkotarkastusta ei enää ole ja opetussuunnitelmat ovat koulukohtaisia, kirjoitukset toimivat myös valtakunnallisena ohjauksen välineenä.

Ylioppilaskirjoitusten säilyttämisen puolesta puhuu moni tosiasia. Ylioppilaskirjoitukset ovat kattava ja kaikille tasapuolinen, kansallinen koe, joka arvostellaan samoilla valtakunnallisilla standardeilla. Ilman ylioppilaskoetta lukiotodistuksella ei olisi arvoa, koska kurssinumerot annetaan eri lukioissa ainakin jonkin verran erilaisin perustein eivätkä ne siten ole vertailukelpoisia.

Toisaalta pelkät yliopistojen pääsykokeet eivät ole tasapuolinen yleissivistyksen arviointimenetelmä, koska niissä menestyminen edellyttä usein kalliita valmennuskursseja, joihin kaikki eivät voi osallistua.

Ilman ylioppilaskirjoituksia lukioiden päättötodistusten arvo nousisi, mutta todennäköisesti samalla paranisivat myös numerot, koska opettajat ja lukiot jakaisivat nykyistä helpommin hyviä arvosanoja. Lisäksi erilaisten tukipalvelujen määrä ja laatu korostuisivat.

Pitkälä on oikeassa siinä, että ylioppilaskirjoituksia on muokattava siihen suuntaan, että ne toimisivat nykyistä paremmin pääsykokeina korkeakouluihin. Niiden poistamisen sijaan olisikin ryhdyttävä poistamaan korkeakoulujen pääsykokeita.

Hannu Laaksola

lehdistöneuvos, Opettaja-lehden entinen päätoimittaja

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat