Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanopisto on hyvä paikka viettää välivuotta

Kansanopistoissa opiskellaan elämää eikä koulua varten.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistonlehtori Pekka Räihä totesi (HS Mielipide 23.5.) välivuoden muodostuvan välttämättömäksi usealle lukiolaiselle, koska ylioppilaskirjoitusten paineessa nuorille ei jää aikaa pohtia rauhassa oman elämänsä suuntaa. Tämä on tosiasia, johon kansanopistoissa on jo reagoitu.

Valitettavasti kansanopistoja ei silti läheskään aina tunnisteta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi välivuoden viettämisessä, vaikka ne pystyvät vastaamaan joustavasti sekä nuorten että yhteiskunnan tarpeisiin.

Juuri kansanopistoissa opiskellaan elämää eikä koulua varten. Monelle kansanopisto voi olla ensimmäinen paikka, jossa on aikaa ja mahdollisuus pysähtyä pohtimaan, kuka oikein olen, mitä haluan elämältäni ja mitä minä voin tehdä saavuttaakseni tavoitteeni.

Lisäksi kansanopistot tarjoavat yhteistyössä avointen yliopistojen kanssa monipuolisen valikoiman perusopintokokonaisuuksia, jotka nuori voi hyödyntää tulevissa opinnoissaan valmiina tutkinnon osina. Nuoren akateemisen opiskelun valmiudet kehittyvät opiskelijoita yhteisöllisesti tukevassa opiskeluilmapiirissä.

Kansanopistovuoden aikana nuorelle voi myös selkiytyä, ettei hänen kiinnostavana pitämänsä ala ollutkaan itselle se sopivin. Tämäkin oivallus voi olla tärkeä lopullisia opiskeluvalintoja tehtäessä.

Kansanopistossa vietetyn välivuoden eheyttävän vaikutuksen voi kiteyttää Joutsenon opistossa opiskelleen nuoren kommenttiin: ”Opistossa vietetty aika on ollut todellinen elämänkoulu. Jos olisin päässyt suoraan yliopistoon, en olisi ollut näin valmis silloin. En voi sanoa, että olisin vieläkään, mutta moni asia olisi jäänyt oppimatta.”

Ulla Huhtilainen

rehtori, Joutsenon opisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat