Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön lakihanke vaarantaa silmäsairauksista kärsivien terveyden

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmien mukaan glaukoomapotilaat ja diabetespotilaat voisivat saada silmälasinsa vastedes optikoilta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sanomalehtitietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on tekeillä lakimuutos, jossa silmälääkärin töitä siirrettäisiin optikoille. STM:n suunnitelmien mukaan glaukoomapotilaat ja diabetespotilaat voisivat saada silmälasinsa vastedes optikoilta.

Olen tehnyt oman väitöskirjatutkimukseni diabeteksen aiheuttaman silmänpohjasairauden ennusteesta laajassa suomalaisessa potilasaineistossa. Minulla on paljon kokemusta sekä diabetespotilaiden että glaukoomapotilaiden hoidosta. Kummatkaan sairaudet eivät juurikaan vaikuta näöntarkkuuteen ennen kuin sairaus on edennyt jo melko pitkälle. Glaukoomapotilaista noin puolella on normaalialueella oleva silmänpaine.

Jos potilaat voivat välttää silmälääkärin tarkastuksen menemällä optikon näöntarkastukseen, he toki mielellään sen tekevät. Jos näöntarkkuus ja silmänpaineet ovat kunnossa, voi potilaalle ja optikolle syntyä se käsitys, että mitään hätää ei ole.

Pelkät silmänpaine- ja näöntarkkuustutkimukset eivät riitä sairauden tai sen etenemisen toteamiseen. Silmänpohjakuvauskaan ei pelasta tilannetta, koska se ei ole tutkimuksena riitävän tarkka eikä huomioi potilaan muita riskitekijöitä. Molempien sairauksien diagnosointi, hoito ja seuranta on vaativaa, eikä optikoilla ole edes pidemmän optometristikoulutuksen ansiosta mitään mahdollisuutta luotettavasti todeta sairautta tai sen etenemistä.

Silmälasien määrääminen potilaille ei nykyisin kuulu julkisen sektorin järjestämisvastuun piiriin, eikä julkisen sektorin sairaaloista ole määritetty silmälaseja kuin tietyille tarkasti määritellyille potilasryhmille. Glaukooma ja diabeteksen aiheuttama silmäsairaus eivät ole kuuluneet näihin ryhmiin. Lasimäärityksen siirtäminen optikoille ei siis synnyttäisi mitään säästöä julkiselle sektorille. Etenevän silmäsairauden toteamatta jättäminen sen sijaan aiheuttaisi paljon kuluja näkövammaisuuden muodossa. Ennen kaikkea se lisäisi inhimillistä kärsimystä.

Nykyinen käytäntö, jossa silmälääkäri on omalla vastuullaan antanut optikolle luvan lasimäärityksen tekemiseen silmäsairaille potilaille on ollut turvallinen ja riittävä toimintatapa. Ei ole mitään todellista syytä muuttaa tätä hyvin toiminutta käytäntöä. Korkeintaan sen voisi kirjata lakiin. Säästöä tämän käytännön muuttamisesta ei varmuudella ainakaan synny, toisin kuin optinen ala omaa liikevaihtoaan kasvattamaan pyrkivässä lobbauksessaan väittää.

STM:n ei ole syytä ryhtyä tekemään sellaisia lakimuutoksia, jotka vaarantavat silmäsairauksista kärsivien ihmisten terveyden.

Kustaa Hietala

osastonylilääkäri

Keski-Suomen keskussairaalan silmäyksikkö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat