Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten yliopistoja pitäisi johtaa?

Yliopiston hajanaisen hallinnon kokoaminen yhteiseksi palveluorganisaatioksi olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Bo Pettersson maalaili kirjoituksessaan (HS Mielipide 21.5.), kuinka Helsingin yliopistolla on siirrytty ylhäältä alas -johtamiseen: yksiköitä suurennetaan, valtaa keskitetään johtajille ja henkilöstöä kuunnellaan yhä vähemmän.

Hallintokin ajetaan alas säästöjen varjolla. Pettersson pitää tätä kurjistumiskehitystä tuhoisana ja vakuuttaa, että yliopistoyhteisö olisi sitoutunut toimimaan yhteiseksi hyväksi, jos vain saisi tilaisuuden.

Tunnistan kirjoituksen taustalta aidon huolen, mutta kokonaiskuvaa en jaa. On aivan totta, että aikoinaan virkamaailmassa yliopisto oli professorille nykyistä vakaampi ympäristö. Taloudelliset resurssit olivat silloinkin niukat, mutta kohtalaisen muuttumattomat. Hallinnon palvelua saatiin läheltä. Usein assistentista kasvatettiin professori.

Ajat ovat nyt toiset. Professuurin haltijaan kohdistetaan aivan uudenlaisia odotuksia. Hallinnonkin tuki on suunnattu aivan toisin kuin aikoinaan, ja henkilökohtainen tuki on vähentynyt.

Yliopiston hajanaisen hallinnon kokoaminen yhteiseksi palveluorganisaatioksi olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Nyt tämä ajoittuu harmillisesti samaan aikaan kuin valtionrahoituksen leikkaukset.

Toisin kuin ennen, johtamistyö ei voi enää millään tasolla perustua pelkästään muodollisiin rakenteisiin ja auktoriteettiin – ei edes professorin tehtävässä.

Komentelu ei todellakaan toimi. Luottamus on joka suhteessa menestyksen avain.

Nuoret tutkijat itsenäistyvät aikaisemmin kuin ennen. Muutosten seurauksena toimintamahdollisuudet ovat muutenkin kasvaneet, kunhan tilaisuuksiin osataan tarttua. Saamme suhteellisen vapaasti kehittää toimintaamme, kunhan edetään yliopiston yhdessä valitsemaan suuntaan. Sitä se yhteinen hyvä edellyttää.

On luonnollista, että johtamisen ja päätöksenteon malleista keskustellaan. Helsingin yliopiston tulisi taas kerran näyttää suuntaa koko Suomelle. Sitä meiltä odotetaan.

Kimmo Nuotio

professori, dekaani

oikeustieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat