Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykoanalyytikko mielipidesivuilla: Naisen seksuaalisuus herättää miehissä pelkoa ja kateutta

Suomalaisessa kansanperinteessä vagina on nähty voimakkaana ja maagisena käytävänä tuonpuoleiseen, kirjoittaa psykoanalyytikko Elina Reenkola.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Liisa Takala
Elina Reenkola
Elina Reenkola Kuva: Liisa Takala

Upeaa, että Helsingin Sanomat antoi tilaa naisen sukuelimiä koskeville vääristäville käsityksille toimittaja Jutta Sarhimaan arviossa (HS Kulttuuri 23.5.) ruotsalaiskirjailija Liv Strömquistin kirjasta Kielletty hedelmä. Arviossa korostuu naisen ominaislaatua arvostava suhtautuminen. Onkin tärkeää käsitellä sitä ajattelematta naista kuitenkaan vain luonnon ja biologian määrittelemänä. Jokainenhan asuu ruumiissaan, kehossaan, johon sisältyvät aivojen ohella genitaalit. Niille jokainen nainen antaa omanlaisiaan merkityksiä pienestä pitäen; arvostavasta ja nautinnollisesta väheksyvään tai poistettavaan.

Sarhimaa esitteli 1900-luvulla vallinneista huuhaa-teorioista myös Sigmund Freudin naista väheksyviä käsityksiä orgasmin luonteesta. Tarkentaisin joitakin Freudin teorian näkemyksiä.

Seksuaaliseen vallankumoukseen vaikutti vahvasti Freud, joka ajalleen vastakkaisena kuvasi naista seksuaalisesti haluavana. Seksuaalisen nautinnon ja orgasmin esteiden hoitaminen oli hänen mielestään tärkeää, myös naiselle.

Freudilla oli hyvin kaksijakoinen ja ristiriitainen käsitys naisesta. Hän esitti vääristäviä ja naista väheksyviä käsityksiä, mutta toisaalta hän kuunteli arvostaen naispotilaitaan ja kehitti näin teoriansa piilotajunnasta ja unien merkityksestä.

Hän totesi naisen olevan vajavainen olento, jolla on vain typistetty penis eli klitoris, arvottaen häpykielen merkitystä. Hän havainnoi tarkasti tytön aistimuksia ja klitoriksen ”häkellyttävää” tuntoherkkyyttä. Hän sivuutti vaginan merkityksen naiselle lähes kauttaaltaan koko tuotannossaan, paitsi esimerkissä, jossa pieni tyttö oli tietoinen vaginan olemassaolosta ja käytti siitä nimeä ”kukkaro” jossa nuorelle naiselle ”jalokivirasia” symboloi vaginaa.

Freud kuitenkin päätyi korostamaan vaginaalisen orgasmin merkitystä aikuisella naisella ja klitorisorgasmin merkitystä vain nuoruusikäisellä. Tämä pohjautui hänen falloskeskeiseen teoriaansa, ei naisen kokemuksiin. Naisen seksuaalisuutta hän ei ymmärtänyt, minkä itsekin totesi.

Miehet ovat vallankäyttäjinä pyrkineet määrittelemään naisen seksuaalisuutta ja genitaaleja sekä kontrolloimaan niitä. Voisiko tämä ilmentää miehen pelkoja ja kateutta naisen, synnyttäjän, genitaaleja ja seksuaalisuutta kohtaan? Freud liitti ne käsitteeseensä kammottava, ”unheimlich”.

Elämänantajana nainen voi olla äärimmäisen pelottava, myös kuolemantuoja. Tätä kuvastavat suomalaisen kansanperinteen käsitykset vaginan ja kuukautisten voimasta. Vagina oli niissä ladattu maagisella voimalla, käytävänä tuonpuoleiseen.

Kohtukateus eli naisen generatiivisen sisätilan kateus on usein niin varhaista ja torjuttua, että sitä on miehen vaikea tunnistaa itsessään. Kateutta lievittämään voi pyrkiä käyttämään monenlaisia vastatoimia kuten naisen seksuaalisuuden ja genitaalien väheksymistä ja halveksumista tai niiden kontrolloimista.

Naisen seksuaalisuutta vääristäviä ja väheksyviä käsityksiä on tärkeä kumota.

Elina Reenkola

psykoanalyytikko (IPA), tietokirjailija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat