Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten aikuisten armottomuus aiheuttaa kärsimystä isovanhemmille

Jos asiaa ei hoideta, lapsille voi langeta vanhempien kuoltua ja oman tunneälyn kasvaessa syvä syyllisyys epäkypsästä toiminnasta, kirjoittaa toimittaja ja sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jo vuosia sitten luin Merete Mazzarellan kirjasta isovanhemmista, jotka hiipparoivat lastenlastensa päiväkotien lähellä nähdäkseen edes vilauksen lapsenlapsistaan. Järkytyin. Tilanne oli siis samankaltainen kuin nimimerkillä Mielenrauhansa menettänyt mummi (HS Mielipide 25.5.): aikuiset lapset ovat katkaisseet suhteensa vanhempiinsa eivätkä anna heidän tavata lapsenlapsiaan.

Herkkänä, kärsimyksiin samaistuvana ihmisenä olen vuosien varrella lukenut useita hyvin surullisia ja ahdistavia kirjoituksia eri lehdistä. Isovanhempi yrittää lähettää joululahjoja lapsenlapsilleen, mutta ei tiedä, menevätkö lahjat heille vai suoraan roskiin. Isovanhemman päivässä lapsenlapset ovat ensimmäinen ja viimeinen ajatus, mutta oman lapsen armottomuus estää tapaamisen.

Jokin aika sitten televisiossa kerrottiin lastensa hylkäämien isovanhempien suomenruotsalaisesta tukiyhdistyksestä. Suomenkieliset ovat toistaiseksi kärsineet yksin suuren häpeän vuoksi.

Vaikka kysymyksessä on vuorovaikutusongelma, isovanhempi tuntee itsensä äärimmäisen epäonnistuneeksi vanhemmaksi. Jatkuva henkinen kärsimys hyvin todennäköisesti aiheuttaa sairastamista ja lyhentää elinikää. Kysymys kuuluukin, voiko tällaista henkistä väkivaltaa sallia perheen piirissä?

Nuorten aikuisten armottomuus tuottaa syvää kärsimystä useammille ihmisille, ja taakkaa joutuvat jakamaan myös lähiomaiset. Nuoret aikuiset ovat helposti hyvin jyrkkiä ja ehdottomia, ja heidän on vaikea katsoa asioita laajemmasta näkökulmasta.

Tilanteiden selvittämiseen ja purkamiseen tarvittaisiin ulkopuolista terapeuttista apua. Toivottavasti tällainen perheen sisäinen hyvin vakava henkinen väkivalta saadaan pian yhteiskunnalliseksi asiaksi. Isovanhempia tulisi rohkaista ottamaan yhteyttä perheneuvontaan, ja lapsille tulisi saada velvollisuus keskustella tilanteesta asiallisesti asiantuntijan johdolla.

Jos asiaa ei hoideta, lapsille voi langeta vanhempien kuoltua ja oman tunneälyn kasvaessa syvä syyllisyys epäkypsästä ja paljon kärsimystä tuottaneesta toiminnasta.

Tuula-Maria Ahonen

toimittaja, sosiaalipsykologi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat