Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisen asteen koulutusta on uudistettava harkiten

Yksilöllisten opintopolkujen ja joustavan etenemisen mahdollistaminen on hyvä lähtökohta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulutuksen voimavaroista säästäminen kohtelee erityisen kaltoin toisen asteen opiskelijoita.

Maan hallitus leikkaa muutamassa vuodessa ammatillisesta koulutuksesta noin neljänneksen ja lukioilta lähes viidenneksen resursseista. Säästöjen toteutuminen merkitsee ennen kaikkea radikaalia lähiopetuksen vähentämistä.

Voimavaroista tinkiminen vaarantaa nuorten oikeuden saada tarvitsemaansa opetusta ja ohjausta. Sen seurauksena yhä useampia nuoria on jäämässä kokonaan vaille toisen asteen koulutusta. Lääkkeeksi lähiopetuksen vähenemiselle nuorille tarjotaan yhä useammin mahdollisuutta itsenäiseen opiskeluun ja työssä oppimiseen.

Työelämälähtöisyyden korostaminen on sinänsä hyvä tavoite ja tarpeen mutta vaatii toteutuakseen riittävästi työssäoppimispaikkoja ja motivoituneita työpaikkaohjaajia. Myös yksilöllisten opintopolkujen ja joustavan etenemisen mahdollistaminen on hyvä lähtökohta, mutta samanaikaisesti on pidettävä huolta siitä, että tarjolla on riittävästi opetusta ja ohjausta sitä tarvitsevalle nuorelle.

Nykytilanteessa, jossa voimavarat ovat niukat, on toisen asteen koulutusta tarpeen tarkastella koko ikäluokka huomioiden.

Koulutusta ja opetusta tulee uudistaa tulevaisuutta ennakoiden ja kehittämistyötä tehdä suunnitelmallisesti uutta rohkeasti kokeillen ja henkilöstön ammattitaitoa hyödyntäen.

Toisen asteen koulutuksesta tulee muodostaa kokonaisuus, joka tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja lukiokoulutuksesta ammatilliseen koulutukseen ja jonka sisällä nuorella on mahdollisuus rakentaa itselleen soveltuvin opintokokonaisuus.

Kokonaisuutta uudistettaessa on hyvä mahdollisuus myös arvioida nykymuotoisen ylioppilaskokeen tarpeellisuutta.

Pedagogisen kehittämisen lisäksi on pohdittava, voidaanko opiskelua tukevat palvelut – hallinto, kehittäminen, viestintä, turvallisuus, ict, kiinteistöjen ylläpito, opiskelijaohjaus ja -huolto, henkilöstöresurssien yhteiskäyttö – järjestää uudella tavalla siten, että oppilaitosten perustehtävä, nuoren oikeus saada opetusta, ohjausta ja tukea, toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Koulutuksesta on kiistaton hyöty ihmiselle yksilönä ja samalla koko yhteiskunnalle. Toisen asteen koulutuksen tulee taata kaikille jatko-opinto- ja työelämäkelpoisuus myös tulevaisuudessa.

Suomi tarvitsee tietäviä osaajia nyt enemmän kuin koskaan.

Meri Lumela

hallituksen jäsen (vihr)

Matti Vesa Volanen

hallituksen jäsen (vas)

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat