Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaali- ja terveysalan opintojen laatu on turvattava

On tärkeää, että opetuksen laatu ja koulutus on tasalaatuista riippumatta tutkinnon suorittamisen paikasta ja tavasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Merja Mäkisalo-Ropponen ja Sirpa Pietikäinen tarttuivat tärkeään asiaan arvioidessaan sairaanhoitajaopintojen haasteita ja epäkohtia (HS Vieraskynä 9.5.).

Ammattikorkeakoulut ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa viime vuosina koulutukseen kohdistuvien leikkausten vuoksi. Tämä ei voi kuitenkaan olla peruste koulutuksen laadun heikentymiseen. Osaamiseen liittyvät vaatimukset uudistuvassa sotessa ja digitalisoituneessa yhteiskunnassa sekä työyhteisöissä näyttävät kasvavan.

Suomessa on 24 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluvaa ammattikorkeakoulua, joista sosiaali- ja terveysalan koulutusta järjestetään 22 ammattikorkeakoulussa ympäri Suomen. Mäkisalo-Ropposen ja Pietikäisen esiin nostamat epäkohdat sairaanhoitajakoulutuksen opetuksesta eivät välttämättä kuvaa sairaanhoitajakoulutuksen tilaa kokonaisuudessaan Suomen ammattikorkeakouluverkostossa, vaan koulutuksen laatu vaihtelee liikaa. Muutamankin koulutuksen järjestäjän epäkohdat saadun palautteen perusteella ovat liikaa, ja siihen pitäisi koulutuksen järjestäjän itse puuttua.

Opiskelijan oikeusturvan ja yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta on tärkeää, että opetuksen laatu ja koulutus on tasalaatuista riippumatta tutkinnon suorittamisen paikasta ja tavasta.

Mäkisalo-Ropponen ja Pietikäinen kiinnittivät huomiota vain sairaanhoitajatutkinnon opintojen laatuun. Sitä tulee arvioida myös muiden sosiaali- ja terveysalan tutkintojen näkökulmasta – esimerkiksi kätilöiden ja röntgenhoitajien.

Ammattikorkeakouluilla on hyvät edellytykset tehdä opintojen laadunvarmistamiseen liittyvää yhteistyötä. Osoituksena tästä on esimerkki, jossa sairaanhoitajakoulutuksesta vastaavat ammattikorkeakoulut tuottivat Sairaanhoitajan tulevaisuus -hankkeen aikana yhdessä vähimmäisosaamisvaatimukset sairaanhoitajan ammatilliselle osaamiselle.

Nämä osaamisvaatimukset on vietävä ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmiin ja varmistettava, että koulutus täyttää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön ammattitaitovaatimukset.

Kirsi Sillanpää

johtaja

Juha Kurtti

tutkimuspäällikkö, Tehy ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat