Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistohaut stressaavat nuoria kohtuuttomasti

Korkeakoulujen valintakoeyhteistyön tiivistäminen vähentäisi nuorten stressiä. Ammattikorkeakoulujen yhteistyö toimii hyvin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ylioppilaskirjoitusten säilyttäminen päättökokeena on yhä paikallaan. Olisi typerää purkaa järjestelmä, joka ottaa juuri nyt omaa digiloikkaansa.

Ylioppilaskirjoitusten opetusta ohjaava vaikutus on selvä. Moni lukiolainen on motivoitunut opiskelemaan tavoitellakseen ylioppilaskirjoituksista hyviä arvosanoja. On kaunis ajatus, että ilman ylioppilaskirjoituksia lukiossa voisi keskittyä etsimään itseään. Kaikki opiskelijat eivät ole sisäisesti motivoituneita oppimaan – heille arvosanojen tavoittelu on yksi motivaation lähde.

Ylioppilaskirjoituksia ja lukiota kohtaan on esitetty kritiikkiä uudistuskyvyttömyydestä. Meidän lukiossamme opetus on oppiainerajat ylittävää, kokeita pidetään sähköisesti, opiskelijoilla on kannettavat tietokoneet ja osa oppikirjoista on digitaalisia. Opiskelu keskittyy tiedon ymmärtämiseen ja soveltamiseen.

Nippelitietoakin tarvitaan, jotta kokonaisuuksien ymmärtäminen olisi mahdollista. Silti yliopiston pääsykokeista tullut abiturientti harmittelee, että pääsykokeissa painotettiin yksityiskohtia, kun koko lukioaika on harjoiteltu kokonaisuuksien hallintaa.

Ylioppilaskirjoitusten arvosanojen painottaminen korkeakoulujen valinnoissa on järkevää. Ahkera opiskelija saa palkkion työstään ja korkeakoulut voivat säästää valintaprosessin kuluissa, kun osa opiskelijoista valitaan arvosanojen perusteella. Reaaliaineista saatavia lähtöpisteitä ei saa rajata koskemaan vain tiettyjä aineita, jotta lukion ainevalinnat eivät sulje mahdollisuuksia. Hyväksytyn arvosanan uusimisoikeutta olisi järkevää laajentaa nykyisestä.

Korkeakoulujen valintakoeyhteistyön tiivistäminen vähentäisi nuorten stressiä. Ammattikorkeakoulujen yhteistyö toimii hyvin. Nuori voi hakea samalla kokeella useampaan ammattikorkeakouluun.

Yliopistoissa saman koulutusohjelman pääsykokeita järjestetään yhdenaikaisesti, eikä yhdellä pääsykokeella voi yleensä hakea useampaan koulutusohjelmaan. Yliopistoissa vain harvat alat tekevät todellista pääsykoeyhteistyötä.

Nuori on yliopistoon hakiessaan usein vaikean valinnan edessä: hakeako sinne, minne oikeasti haluaa vai sinne, minne helpommin pääsee. Moni pystyy hakemaan täysipainoisesti vain yhteen koulutusohjelmaan. Ensikertalaiskiintiöt sekä opintotukiajan ja määrän rajaus aiheuttavat sen, ettei nuori uskalla ottaa opiskelupaikkaa vastaan, ellei ole täysin varma alasta.

Lukioaika voi olla stressaavaa. Vähintään yhtä stressaavaa on, että uravalinnasta on tehty vaihtoehdotonta ja pyrkiminen yhteen paikkaan sulkee muita vaihtoehtoja pois. Ei ole ihme, jos moni abiturientti ei uskalla panostaa kevään pääsykokeisiin täysillä.

Terhi Kurri

Noora Ranta

Nina Sinkko

Keravan lukion ja aikuislukion opinto-ohjaajia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat