Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen käytännöt vaikuttivat Portugalin huumetilanteen muutokseen

Huumeiden käyttäjiin kohdistetut tukitoimet ovat merkittävästi tehostuneet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Kahden naisen katupartio ei pelkää huumejengejä Lissabonissa
Kahden naisen katupartio ei pelkää huumejengejä Lissabonissa
Portugalilainen kahden nuoren naisen katupartio ei pelkää kiertelyä kovista huumeista tunnetuilla alueilla Lissabonissa. Andreia Alves ja Soraia Cunha auttavat narkomaaneja osana Portugalin liberaalia huumepolitiikkaa. Jo teininä huumekoukkuun jäänyt João kiittää partioita hiv-tartuntojen vähentämisestä. Toimittaja: Pilvikki Kause, kuvaus ja leikkaus: Ana Brigida.

Ulkomaansivuilla (HS 24.5.) oli kiinnostava kirjoitus siitä, kuinka Portugalissa ennakkoluulottomasti toteutetut uudistukset ovat johtaneeet niin huume- kuin aids-ongelmankin kohdalla merkittäviin edistysaskeliin. Huumeiden käyttö ja hallussapito eivät enää johda automaattisesti rikosoikeudellisiin seurauksiin, ja samalla huumeiden käyttäjiin kohdistetut tukitoimet ovat merkittävästi tehostuneet.

Suomessa tehty huumeiden ja aidsin vastainen menestyksellinen työ on ollut osana vaikuttamassa Portugalin tilanteeseen. Maan aids-ohjelman johtaja professori H. Barros kiinnostui Suomessa tehdystä tutkimuksesta ja sosiaalisesta työstä ja liitti Portugalin jäseneksi EU:n pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusohjelmaan 2000-luvun alussa.

Suomi oli tuohon aikaan kyseisen ohjelman aids-osion puheenjohtaja. Vierailuillaan Suomessa professori Barros oli erityisen vaikuttunut kahdesta seikasta: aids-tukikeskusten toiminnasta ja niissä vallinneesta hyvästä hengestä, sekä siitä, kuinka tukikeskuksissa huumeiden käyttäjiä pyrittiin tukemalla ja auttamalla etsiytymään avun piiriin. Toinen vaikuttava seikka oli Suomen vankien pieni lukumäärä. Yhteiskunta toimi hyvin, vaikkei vankilassa ollutkaan jatkuvasti puolta prosenttia väestöstä.

Nämä havainnot vaikuttivat omalta osaltaan Portugalissa toteutetun lainsäädäntöuudistuksen sisältöön. On mukava lukea, että ratkaisut ovat olleet oikeita.

Pauli Leinikki

professori, eläkkeellä

Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusohjelman aids-ryhmän entinen puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat