Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kodin ulkopuolinen loma kuuluu kaikille

Pienetkin osallistumismaksut voivat muodostaa esteen kaikkein köyhimmille kansalaisille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jarmo Lintala kaipasi mielipidesivulla (HS 22.5.) julkaistussa kirjoituksessaan koululaisten kesäsiirtoloita takaisin. Hänen huolensa on aiheellinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan Suomessa on lähes miljoona ihmistä, jotka eivät kykene järjestämään kodin ulkopuolista lomaa. Syinä ovat muun muassa köyhyys, työttömyys, sairaudet ja syrjäytyminen.

Lapsi- ja nuorisojärjestöt, urheiluseurat, maahanmuuttajayhdistykset ynnä muut tahot järjestävät lapsille leirejä eri puolilla Suomea. Leirejä järjestetään pääasiassa koulujen lomajaksoilla kesällä, syksyllä ja talvilomaviikoilla.

Koska järjestöjen toiminta perustuu pääasiassa vapaaehtoistyöhön, leirit ovat edullisia. Järjestöt myös saavat toiminta-avustusta veikkausvoittovaroista ja kunnilta.

Lomajärjestöt ovat järjestäneet sosiaalisesti tuettua lomatoimintaa yli viidenkymmenen vuoden ajan. Vuosittain yli satatuhatta kansalaista hakee lomaa järjestöjen kautta. Loman saa noin viisikymmentätuhatta. Tätä toimintaa avustaa Raha-automaattiyhdistys. Siksi lomat ovat hyvin edullisia ja lapsille maksuttomia.

Pienetkin osallistumismaksut voivat usein muodostaa esteen kaikkein köyhimmille kansalaisille.

Esimerkiksi pienituloisella eläkeläisellä tai pitkäaikaistyöttömällä ja hänen perheellään ei ole varaa lähteä edes tuetulle lomalle. Jotkin kunnat, seurakunnat ja järjestöt avustavat heitä taloudellisesti pääsemään lomalle.

Monissa kunnissa lapsi- ja nuorisojärjestöt saavat toiminta-avustusta ja kunnan sosiaalitoimi auttaa vaikeassa asemassa olevia ihmisiä ja perheitä tuetun loman osallistumismaksussa. Mutta Suomessa alueelliset erot ovat suuret. Liian monessa kunnassa järjestöt eivät saa avustuksia eivätkä kuntalaiset tukea lomalle osallistumiseen.

Nyt kun sote-uudistusta valmistellaan, toivon koko sydämestäni, että uudistuksessa huomioidaan yhtenä sosiaali- ja terveyspalveluna jokaisen ihmisen oikeus kodin ulkopuoliseen lomaan. Sen avulla voitaisiin ehkäistä erilaisia ongelmia ja lisätään kaiken ikäisten ihmisten hyvinvointia.

Esa Kaskimo

toiminnanjohtaja

Hyvinvointilomat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat