Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tornitalot loisivat synkät varjot Tapiolan puutarhakaupunkiin

Jos Espoo luulee Tapiolan olevan tulevaisuudessa mittakaavaltaan kuin Manhattan, paljon arvokasta on menetetty, kirjoittaa Maija Hakala.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koti vai kasarmi lapsillemme, kysyi Heikki von Hertzen asuinrakentamisen pamfletissaan vuonna 1946. Hän loi näin perustan Tapiolan suunnittelulle – kaupungille puistossa. Hertzenin mukaan tavoitteena ei tule olla ”puistoja kaupunkeihin” vaan rakennusten sijoittaminen luonnon piiriin. ”Siten sulautuvat pihat ja tonttialueet yhdessä viereisten rakentamattomien alueiden kera suureksi yhtenäiseksi puistokaupungiksi, missä ihminen ja luonto jälleen voivat löytää toisensa, niin että elämän raittius ja ilo voi palata kaupunkeihin, mistä suurkaupungistuminen jo oli ne melkein karkoittanut.”

Tapiolan puutarhakaupunki on niittänyt mainetta maailmalla. Sen arkkitehtuuria ja ihmisten viihtymistä on tultu ihailemaan kauempaakin.

Nyt tuulet ovat kuitenkin toiset. Espoon kaupunkisuunnittelussa suurkaupunki tuntuu olevan ainoa ihanne, jopa aiemmin ihaillun Tapiolan osalta. Vai miten on muuten selitettävissä, että kun Keilaniemessä on päästy vauhtiin 32–36-kerroksisten asuinjättien rakentamisessa, myös Pohjois-Tapiolan Maarinniittyyn ollaan nyt esittämässä kahta asuintornia, korkeudeltaan 20- ja 24-kerroksisia?

Tällaisissa torneissa luonto ja ihminen eivät kohtaa. Ylhäältä on varmasti hienot näköalat, mutta yhteys luontoon on katkennut. Kauas näkee, mutta alas lähiympäristöön enää huonosti.

Toteutuessaan nämä tornit loisivat synkät varjot Tapiolan yhteiseen ytimeen ja olotilaan, puistoon. Kuka haluaa viettää aikaansa talojättiläisen katveessa? Harva viihtyy pimennossa.

Tapiolan ainutlaatuista miljöötä ei saisi pilata. Kerrostaloja tarvitaan, jotta asuntoja saadaan lisää. Mutta jos Espoo luulee Tapiolan olevan tulevaisuudessa mittakaavaltaan kuin Manhattan, paljon arvokasta on menetetty. Eikä kerran tuhottu kuuluisa puutarhakaupunki enää palaa.

Maija Hakala

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat