Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvaushoitoa saavia potilaita ei tule leimata

Korvaushoito pelastaa elämiä sekä vähentää yhteiskuntaan kohdistuvia haittoja, mutta se ei saisi olla pelkkää lääkkeiden jakoa, kirjoittaa Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja Ron Furman.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Huumeriippuvuudesta korvaushoidon avulla irti päässeen Ani Laitisen haastattelu (HS Kaupunki 23.5.) kirvoitti keskustelua korvaushoidosta päihdehoitomuotona (HS.fi/mielipide 24.5. ja 25.5.). Keskustelussa oli käsityksiä, joita haluan oikaista.

Korvaushoito pelastaa elämiä sekä vähentää yhteiskuntaan kohdistuvia haittoja, kun päihdeongelmaisen ihmisen ei esimerkiksi tarvitse tehdä rikoksia rahoittaakseen käyttöään tai riskeerata henkeään käyttämällä katukaupasta hankittuja likaisia ja arvaamattomia aineita.

Silti korvaushoito ei saisi olla pelkkää lääkkeiden jakoa, vaan siihen tulisi aina sisältyä myös psykososiaalista hoitoa. Korvaushoitolääkkeen väärinkäyttöä voidaan tutkimusten mukaan ehkäistä tehokkaasti tietyillä hoitokäytännöillä.

Parhaimmillaan korvaushoitolääkkeen ja psykososiaalisen kuntoutuksen yhdistelmällä huumeiden käyttäjä voi toipua niin hyvin, että korvaushoito voidaan asteittain lopettaa. Korvaushoitolääkkeistä ja muista opioideista on mahdollista irtautua myös avohoidossa, kuten olemme työssämme päihdekuntoutujien Jälkipolku-hoito-ohjelmassa useasti todistaneet. Silloinkin kun korvaushoito jatkuu vuosia, se mahdollistaa potilaalle normaalin elämän, esimerkiksi työn tai opiskelun. Korvaushoitoa ei tulisi demonisoida eikä korvaushoitoa saavia potilaita leimata.

Toisin kuin keskustelussa väitettiin, korvaushoidosta ei ole tullut päihdehoidon normi, vaan ympäri maata on tarjolla myös laadukkaita lääkkeettömiä hoito-ohjelmia. On yksilöllistä, mikä hoitomuoto soveltuu kullekin. Siksi on tärkeää, että hoitojärjestelmässä on tarjolla erilaisia hoitomuotoja. Korvaushoidolla on oma paikkansa osana tätä kokonaisuutta.

Ron Furman

toiminnanjohtaja

Tukikohta ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat