Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palveluiden vaikuttavuus ja laatu on jäänyt sivuseikaksi

Hallituksen kaavailema julkisten palvelujen yhtiöittämisvelvoite on kestämätön.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtävä on edistää ihmisten itsenäistä selviytymistä, toimintakykyä ja terveyttä. Tämä vaatii hyvää palvelun käyttäjän kokonaistilanteen ja tarpeiden arviointia ja usein palvelujen rakentumista kokonaisuudeksi. Tarvitaan katkottomia ketjuja keveämmästä raskaampaan palveluun ja päinvastoin sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovitusta.

Hallituksen sote-linjaukset näyttävät olevan enemmän elinkeino- kuin sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Alkuperäiset tavoitteet – palvelujen yhdenvertainen saatavuus, eriarvoisuuden vähentäminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen saumaton yhteistoiminta eri tasoilla – ovat unohtuneet.

Hallituksen kaavailema julkisten palvelujen yhtiöittämisvelvoite on kestämätön. Yhtiöittämistä (yksityistämistä) ei voi perustella EU-velvoitteilla. Kyse on kansallisesta poliittisesta valinnasta. Kilpailuttamisenkaan kannalta yhtiöittäminen ei ole välttämätöntä. Yhtiöittäminen saattaa johtaa määräävään markkina-asemaan. Voi kysyä, mitä yhtiöittäminen merkitsee viranomaistehtävien ja kansanvallan kannalta.

Julkiset palvelut yhtiöittämällä järjestelmästä tulee hyvin pirstaleinen. Se on vaikeasti ohjattava ja hallittava palveluketjujen ja kustannusten näkökulmasta. Parhaat käytännöt tuskin siirtyvät, koska niistä tulee yritysten kilpailuetu. Suunniteltu rakenne suosii suuria yrityksiä järjestöjen ja pienten yritysten kustannuksella.

Järjestelmä antaa mahdollisuuden osaoptimoinnille ja kuormittavimpien asiakkaiden uloslyönnille. Jos se halutaan välttää, tarvitaan mittavia voimavaroja palveluohjaukseen. Valvonnan kustannukset tulevat myös kasvamaan.

Nyt julkiset palvelut, järjestöt ja yritykset toimivat rinnan. Potilaalla on nykyisin mahdollisuus valita terveyskeskus.

Kaavailujen mukaan palvelun käyttäjälle ja potilaalle annetaan valinnanvapaus sosiaali- ja terveyskeskuksen ja palvelun tuottajan suhteen. Olisi viisasta vaiheistaa sote-uudistus eikä yrittää rakenteen ja valinnanvapauden uudistamista kerralla.

Heijasteleeko sote-linjaus sitä, että päättäjät ovat erkaantuneet ihmisten arjesta? Hyvin toimeentuleva pystyy valitsemaan tarvitsemansa palvelun. Miten käy monisairaan ja -ongelmaisen ihmisen tai vakavissa vaikeuksissa olevan perheen? Hätääntynyt potilas tai avuton palvelunkäyttäjä tuskin on se valistunut keskivertokuluttaja, mitä hallituksen linjausten pohjalta käyttöön tuleva kuluttajansuoja edellyttää.

Hinta on jo nyt noussut kilpailuttamisen tärkeimmäksi kriteeriksi. Palvelujen vaikuttavuus ja laatu on jäänyt sivuseikaksi. Rahoituksella ja kilpailulla ohjaamalla on epärealistista odottaa saatavan lisää laatua. Uudistuksella pitää saada aikaan vaikuttavuutta. Vain siten tulee todellisia säästöjä.

Pentti Arajärvi

sosiaalioikeuden professori

Riitta Särkelä

pääsihteeri

Ensi- ja turvakotien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat