Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoissairaanhoidossa hoidetaan yhtenäisin kriteerein

Potilaiden pakko-ohjaaminen pois yksityiseltä sektorilta tuntuisi meidän kaikkien kukkarossa verojen kiristymisenä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lääkäri Kristiina Patja maalasi kirjoituksessaan ”Mitä tapahtuu erikoissairaanhoidolle?” (HS Mielipide 21.5.) kovin järjestelmäkeskeisen kuvan tulevasta sote-uudistuksesta ja erikoissairaanhoidosta osana sitä. Samalla hän unohti kokonaan sote-uudistuksen perusidean: miten turvata paras mahdollinen ja oikea-aikainen hoito.

Patja toivoi, että potilas ei voisi saada lähetettä erikoissairaanhoitoon yksityiseltä lääkäriasemalta. Koska Husin alueella kaksi kolmasosaa lähetteistä tulee julkiselta sektorilta ja yksi kolmasosa yksityiseltä sektorilta ja työterveyshuollosta, hän kokee, että yksityisellä sektorilla ei ole kannustetta olla lähettämättä potilaita jatkohoitoon kunnan maksaessa kustannukset.

Mittasuhteista voisi tehdä myös päinvastaisen johtopäätöksen kuin mihin Patja päätyi. Työterveyshuolto ja yksityissektori tuottavat 7 miljoonaa lääkärikäyntiä. Tämä on yhtä paljon kuin julkinen perusterveydenhuolto tuottaa lääkärikäyntejä. Jatkolähetteitä kirjoitetaan kuitenkin vähemmän kuin terveyskeskuksista.

Iso osa kansalaisista siis hoitaa itsensä pääosin omalla ja työnantajan rahalla: he ovat siis poissa julkisen sektorin jonoista säästäen kuntien kustannuksia.

Patjan ehdotus tarkoittaisi julkisten kustannusten kasvattamista siirtämällä potilaat julkiselle sektorille. Se olisi myös epätasa-arvoista: jos potilas maksaisi itse käyntinsä, häntä kohdeltaisiin huonommin kuin verovaroin itsensä tutkituttanutta.

Erikoissairaanhoidon kulut eivät laskisi sillä, että potilaat pakotettaisiin hakemaan lähetteensä vain julkisen sektorin tuottamasta perusterveydenhuollosta. Erikoissairaanhoito ottaa potilaat hoitoon lähetteellä yhtenäisten hoidon kriteerien perusteella, eli samat potilaat tulisivat sinne jatkossakin. Potilaiden pakko-ohjaaminen pois yksityiseltä sektorilta tuntuisi meidän kaikkien kukkarossa verojen kiristymisenä.

Hanna-Kaisa Järvi

toimitusjohtaja

Terveyspalvelualan liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat