Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hankinnan perusteena voi yhä olla pelkkä hinta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutuksissa laatu on liian usein jäänyt hinnan varjoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toisin kuin hankintalakia koskeneessa kirjoituksessa (HS 23.5.) annettiin ymmärtää, EU:n hankintadirektiivin mukaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen määrittäjänä eli hankinnan valintaperusteena voi edelleen olla pelkkä hinta. Pelkän hinnan käyttö voidaan kuitenkin kieltää tai sitä rajoittaa kansallisessa laissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutuksissa laatu on liian usein jäänyt hinnan varjoon. Niissä ainoaksi valintaperusteeksi tulisikin säätää paras hinta-laatusuhde. Tällöin vertailuun olisi aina sisällytettävä myös laatutekijöitä.

Inhouse-myynnillä tarkoitetaan julkisomisteisen yrityksen ja sen omistajan välistä kauppaa, jota ei lähtökohtaisesti tarvitse kilpailuttaa. Tilanne muuttuu, jos yritys suuntaa suuren osan toiminnastaan kilpailluille markkinoille.

Markkinoille suuntautuvaa kauppaa koskevan prosenttirajan merkitys on siinä, että sen ylittyessä omistaja (esimerkiksi Helsingin kaupunki) ei saa enää tehdä hankintoja omistamaltaan yritykseltä kilpailuttamatta niitä.

Lakia valmistellut työryhmä esitti rajan pitämistä nykyisellään kymmenessä prosentissa, eriävien mielipiteiden vaihdellessa nollan ja direktiivin 20 prosentin välillä.

Niin tässä kuin kynnysarvojenkin osalta Suomi on jälleen tuottamassa EU:n vaatimuksia huomattavasti pidemmälle menevää sääntelyä. Pitäytyminen direktiivin vaatimuksissa vapauttaisi suuren määrän hankintabyrokratiaan kuluvia julkisia resursseja parempaan käyttöön.

Kirsi Väätämöinen

lakimies, Soste,

Suomen sosiaali ja terveys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat