Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuinta ei pidä syyttää asiantuntemattomasti

Euroopan neuvosto määrittelee tuomareiden velvollisuudeksi toimia riippumattomasti kaikissa tapauksissa minkään ulkopuolisen vaikutuksen häiritsemättä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansainvälisen säännön mukaan perustuslakiin tulee kuulua takuusäännös tuomioistuimien riippumattomuudesta. Uuteen perustuslakiimme ei sellaista hyväksytty, ei valmistelun yhteydessä eikä eduskuntakäsittelyssä.

Euroopan neuvosto määrittelee tuomareiden velvollisuudeksi toimia riippumattomasti kaikissa tapauksissa minkään ulkopuolisen vaikutuksen häiritsemättä ja antaa puolueettomia ratkaisuja, jotka perustuvat pelkästään tosiseikkojen arviointiin ja heidän laintulkintaansa. Tuomareiden riippumattomuuden käsitteen soveltamisala ei rajoitu vain tuomareihin itseensä vaan kattaa oikeusjärjestelmän kokonaisuudessaan.

Vaasan hallinto-oikeus toimi näiden periaatteiden mukaan, kun se äskettäin antoi Talvivaara-tuomionsa. Samojen periaatteiden varassa se antaa parhaassa mahdollisessa asiantuntijakokoonpanossa noin 700 muuta vesi- ja ympäristötuomiota vuodessa. Näin on, vaikka perustuslakimme valmistelutyössä l990-luvulla ei poliittisista syistä hyväksytty riippumattomuuden takuupykälää.

Jos lain soveltaminen johtaa yksittäistapauksessa epätyydyttävään tulokseen, hallituksen ei pidä siitä asiantuntemattomasti syyllistää tuomioistuinta vaan ryhtyä toimenpiteisiin lain muuttamiseksi.

Montesquieu oli aikoinaan tuomarin aseman suhteen suorastaan puritaaninen: tuomari on vain suu, joka lausuu sanat – tuomari on sieluton olento, joka ei voi muuttaa lain voimaa eikä ankaruutta.

Ja niinkin on sanottu, ettei laki salli tuomarin olevan lakiakin viisaampi.

Erkki Rintala

oikeusneuvos, Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat