Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesämökkiläisten vainoaminen saa jo riittää – vesistöjemme tuho tulee maataloudesta

Viranomaisten ja poliitikkojen ei pitäisi vainota kesämökkiläisiä vaan rajoittaa maatalouden ja teollisuuden päästöjä vesistöihin tavalla, johon lainsäädäntö antaa mahdollisuuden.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sekä alan teollisuus että muun muassa eräät ympäristöviranomaiset haluavat tiukennuksia lausunnolla olevaan jätevesiasetukseen. Asiaa on palloteltu jo vuosia, ja lukemattomilla kesämökkikiinteistöillä on teetetty varmuuden vuoksi enemmän tai vähemmän kalliita viritelmiä jätevesien käsittelyyn. Enimmäkseen kesämökeillä syntyy jätevesiä saunomisesta ja tiskaamisesta.

Samaan aikaan uudistunut ympäristölainsäädäntö on asettanut tiukkoja vaatimuksia muun muassa vesistöjen suojelulle. Myös uudistettu nitraattiasetus on ainakin teoriassa suitsinut vesistöjen rannoilla olevien peltojen lannoittamista esimerkiksi lietelannalla.

Käytännössä mikään ei kuitenkaan ole tältä osin muuttunut. Niin sanottujen suoja-alueiden ohi lasketaan avo-ojia pitkin lannoitejäämiä suoraan vesistöihin, ja vesistöjen pilaaminen jatkuu. Peltojen lannoitus jatkuu entiseen tapaan, ja kuntien viranomaiset sekä ely-keskukset laiminlyövät lakiin perustuvan valvontavelvollisuutensa vesistöjen puhtauden valvonnassa.

Säännökset ovat monimutkaisia ja vaikeasti luettavia. Vesistöjen rannoilla olevien mökkiläisten onkin miltei mahdotonta puuttua viranomaistoimintojen puutteisiin ilman ammattiapua. Talvivaaran kaivos on surullisin esimerkki yhteiskunnan suhtautumisesta vesistöjen ja luonnon suojeluun.

Vesistöjen ja muun luonnon suojelu on yksi tärkeimpiä järjestäytyneen yhteiskunnan tehtäviä. Myös kesämökeiltä vesistöihin johtuvat päästöt on tärkeää saada hyväksyttävälle tasolle. On kuitenkin muistettava, että maatalouden ja teollisuuden päästöt ovat niitä, jotka todellisuudessa pilaavat vesistöjä. Nykyisen lainsäädännön puitteissa ne voidaan saada kuriin, jos olemassa olevaa lainsäädäntöä halutaan soveltaa siten kuin ainakin minun mielestäni on tarkoitettu.

Viranomaisten ja poliitikkojen ei siis pitäisi vainota kesämökkiläisiä vaan rajoittaa maatalouden ja teollisuuden päästöjä vesistöihin tavalla, johon lainsäädäntö antaa mahdollisuuden.

Pekka Laakso

varatuomari, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat