Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistusasunto on kulutushyödyke, ei indeksisuojattu talletus

Omistusasunto hankitaan kodiksi, käyttöä varten.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (24.5.), että kodista voi tulla iäkkäälle taloudellinen loukku. Samaa teemaa on viime vuosina käsitelty toistuvasti. Haja-asutusalueilla ja taantuvissa taajamissa asuntojen hinnat ovat paikoin romahtaneet. Helsingissä taas putkiremontit ja kohoavat tontinvuokrat yllättävät kustannuksillaan.

1900-luvun jälkipuoliskolla inflaatio sekä hetkittäin ylikuumenneet kiinteistömarkkinat loivat harhan asuntojen jatkuvasta arvonnoususta. Samanaikaisesti kuitenkin asutuksen keskittyminen, rakentamisen laadun heikkeneminen ja lyhytikäisen talotekniikan käyttöönotto alkoivat alentaa monien talojen arvoa, eritoten markkina-arvoa.

Omistusasunto hankitaan kodiksi, käyttöä varten. Se on siis kulutushyödyke. Vuokra-asuntoa ei ole aina saatavilla tai sitä pidetään huonompana. Mutta omassa asuttaessa unohdetaan, että asumiskustannuksiin kuuluu myös asunnon ikääntymisestä ja mahdollisesti epäedullisemmaksi muuttuvasta sijainnista johtuva arvonalennus. Toki joskus talon sijainti omalla, arvokkaalla tontilla hidastaa arvonlaskua tai jopa kumoaa sen.

Omistusasumista on paras pitää määräaikaisena, etukäteen maksettavana hankintana. Siis päätetään hankkia asunto vaikkapa 25–40 vuodeksi. Asumisen hinta on hankintahinta lisättynä korjaus-, lämmitys-, vesi- ym. ylläpitokuluilla, mahdollisilla koroilla ja veroilla, ja vähennettynä asunnon arvolla asumisjakson päättyessä (tämä on parasta arvioida pieneksi). Jakolaskulla päästään sitten keskimääräisiin kuukausikustannuksiin, jotka vastaavat vuokraa.

Jos asunto menettääkin markkina-arvonsa, hoidettuna se säilyttää käyttöarvonsa asukkaan jatkaessa siinä asumista. Joskus tämä on mahdotonta. Mutta silloinkin yleensä asunto on tarjonnut vuosikymmenten ajaksi mieluisan kodin asukkailleen ja haukkunut hintansa. Ja jos liki arvottomaksi tullut omistusasunto onkin asukkaansa merkittävin varallisuus, ei vastaavilla tuloilla ikänsä vuokralla asuneillakaan yleensä suurempia rikkauksia ole!

Erkki Raittila

Seinäjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat