Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harhautetaanko peruskoulun päättäviä nuoria?

Puolelta ikäluokasta, joka valitsee peruskoulun jälkeen ammatillisen väylän, ei saa viedä merkittävää osaa tulevaisuuden valinnanmahdollisuuksista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Peruskoulun käyneistä nuorista yli puolet valitsee ammatillisen koulutuksen. Siitä on tullut vuosikymmenien työn ansiosta kilpailukykyinen vaihtoehto lukion rinnalle. Ammatillisen koulutuksen valitessaan nuori on voinut luottaa siihen, että hän saa hyvän ammattitaidon ja sen lisäksi yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Nyt Suomessa kuitenkin valmistellaan ammatillisen koulutuksen reformia ja rahoitusuudistusta, joiden samanaikainen toteutus uhkaa viedä opiskelijoilta riittävän opetuksen ja ohjauksen. Jos osaaminen jää kapeaksi ja pinnalliseksi, ammattitaidon perusteet eivät riitä työelämässä selviytymiseen ja ammattitaidon ylläpitoon. Ammattisivistys jää heikoksi ja jatko-opintokelpoisuus saavuttamatta.

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi on yksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeista. Tavoitteena on muun muassa tiivistää järjestäjäverkkoa, uudistaa ammatillisen koulutuksen rahoitusta sekä lisätä työpaikoilla tapahtuvaa koulutussopimukseen perustuvaa oppimista.

Työpaikoilla tapahtuva oppiminen on kannatettava osa opiskelua, jos opiskelijaa ohjaa ja opetuksesta vastaa työpaikallakin pedagogisesti koulutettu pätevä ammatillinen opettaja.

Osa päättäjistä on sitä mieltä, ettei ammatillisen väylän valinneen nuoren tarvitse osata äidinkieltä, vieraita kieliä tai matematiikkaa. Riittää, kun hän osaa matkia ammattimiehen työtä ymmärtämättä, mitä tekee ja miksi. Jo nyt työssäoppimispaikoista on pulaa, mutta kymmeniätuhansia opiskelijoita ollaan siirtämässä työelämän ohjattaviksi. Pelkona on, ettei koulutussopimuksiin sitoutuvia työpaikkoja ole tarpeeksi ja että opiskelijat oppivat vain yhden työpaikan yksipuoliset tehtävät.

Työpaikat eivät tehtävästä selviydy. Miksi sen edustajat ovat kuitenkin hiljaa? Haluavatko he niin kipeästi ilmaista työvoimaa, josta vielä pääsevät nopeasti eroon? Vai eivätkö hekään vielä ymmärrä, mitä on tapahtumassa? Nyt olisi aika toimia.

Ammatilliset opettajat ja OAJ ovat yrittäneet vaikuttaa rahoitusleikkausten kohtuullistamiseen ja uudistuksen järkevään toteuttamiseen. Ainakaan rahoituksen osalta emme ole onnistuneet. Oppilaitokset ovat jo nyt isoissa vaikeuksissa vajaan rahoituksen takia. Monissa oppilaitoksissa on käyty tai käydään yt-neuvotteluja henkilöstön vähentämiseksi.

Puolelta ikäluokasta, joka valitsee peruskoulun jälkeen ammatillisen väylän, ei saa viedä merkittävää osaa tulevaisuuden valinnanmahdollisuuksista. Kyse on 15–19-vuotiaista nuorista, jotka tekevät elämänsä ensimmäisiä valintoja – ja saattavat valita väärin.

Rahoitus vähenee niin paljon, ettei sen turvin pystytä pitämään yllä nykyistä ammatillisen koulutuksen toimipisteverkostoa. Järjestäjäverkkokeskustelu onkin käytävä hallitusti. Opetus- ja kulttuuriministeriön on koordinoitava ja kannustettava koulutuksen järjestäjiä toimimaan. Myös kalliille ja harvinaisille aloille on pystyttävä kouluttamaan osaajia työelämän tarpeisiin.

Jouko Karhunen

puheenjohtaja

Ammatilliset opettajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat