Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatillisesta koulutuksesta ei saa tehdä pussinperää

Mikä on ammattiopiskelijoiden jatko-opintojen tulevaisuus?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on ilmoittanut haluavansa päästä eroon korkeakoulujen pääsykokeista. Hän tahtoisi nostaa ylioppilaskokeen merkitystä opiskelijavalinnoissa.

Näissä suunnitelmissa ei ole mainittu, miten ammatillisen tutkinnon suorittaneet oppilaat valittaisiin tulevaisuudessa korkeakouluihin.

Jos tulevaisuudessa ylioppilaiden on merkittävästi helpompi saada jatko-opiskelupaikka kuin ammatillisen tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden, se käytännössä heikentää ammatillisen koulutuksen jatko-opintokelpoisuutta merkittävästi. Peruskoulun oppilaanohjaajina ihmettelemme, jos ministeriössä valmistellaan tällaista suunnanmuutosta.

Kukin yksilö kehittyy omaan tahtiinsa ja mielenkiinnon kohteet tarkentuvat vasta iän myötä. Lähes tasan puolet ammattikorkeakoulujen aloittajista ja kymmenisen prosenttia yliopistoissa aloittavista opiskelijoista tulee ammatillisista kouluista.

Olemme huolissamme siitä, miten näiden opiskelijoiden käy, jos yo-tutkinnon merkitystä opiskelijavalinnoissa korostetaan. Myöskään ylioppilastutkinnon suorittamisen ammatillisten opintojen perusteella ei tulisi jäädä ainoaksi reitiksi korkea-asteen opintoihin. Haluaisimme varmuuden, ettei ammatillisista kouluista olla tekemässä koulutuksellista pussinperää.

Antti Värtö

Noora Lybeck

oppilaanohjaajia, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat