Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvatustieteiden pääsykokeesta voisi ottaa mallia

Kokeen aineisto ei ole ylitsepääsemättömän laaja, ja lukuaikaa on annettu kaikille saman verran.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime päivinä on keskusteltu vilkkaasti ylioppilaskokeiden muutoksesta ja siitä, miten se vaikuttaisi yliopiston pääsykokeisiin.

Valmistuin lukiosta viime vuonna ja vietin yhden välivuoden, sillä en saanut opiskelupaikkaa. Nyt olen hakenut uudella innolla paikkaa yliopistosta. En viime vuonna kokenut raskaaksi hakea kirjoitusten jälkeen suoraan yliopistoon – en vain ollut varma siitä, mitä halusin lukea. Tämä osaltaan vaikutti myös menestykseen. En ollut huippuoppilas lukiossa, joten ylioppilasarvosanoilla ei minun kohdallani tule kilpailua pääsykokeiden suhteen.

Mielestäni vika ei ole erillisissä ylioppilaskirjoituksissa ja pääsykokeissa. Ongelma on pääsykokeissa.

En kannata kokeiden yhdistämistä, sillä vaikka joitakin päällekkäisyyksiä on, lukion aineet ovat vain pintaraapaisu yliopistoon tarvittavasta tiedosta. Päätöksenteossa tulee ottaa myös huomioon lukiolaiset, jotka eivät ole saaneet parhaimpia arvosanoja ylioppilaskokeista, tai ne ammattikoululaiset, jotka tähtäävät yliopistoon. Koulujärjestelmä on Suomessa nyt melko tasavertainen, mutta kokeiden yhdistäminen toisi mukanaan paljon eriarvoisuutta.

Yliopistojen pääsykokeita tulisikin muuttaa. Pidän esimerkillisenä ja onnistuneena koemuotona kasvatustieteiden pääsykoetta. Suurimpaan osaan yliopistojen kasvatusalan tutkinnoista pystyy hakemaan Vakava-kokeella (valtakunnallinen kasvatusalan valintayhteistyöverkosto). Tämän kokeen aineisto ei ole ylitsepääsemättömän laaja, ja lukuaikaa on annettu kaikille saman verran. Materiaali ilmestyy aina ylioppilaskokeiden jälkeen, jolloin ketään ei lukuajallisesti syrjitä.

Kaikki kuusi yhteishaun hakupaikkaa voi täyttää kasvatustieteen aloilla, ja niihin kaikkiin pystyy hakemaan yhdellä ja samalla kokeella. Paikan voi saada myös ilman valmennuskurssia, sillä lukuyhteisö tukee todella hyvin toisiaan. Näin ei kuitenkaan ole kaikissa yliopistotutkinnoissa.

Kasvatustieteiden valintakoe olisi hyvä esimerkki siitä, kuinka lähteä muuttamaan yliopistojen pääsykokeita tasavertaisemmiksi ja järkevämmiksi.

Iina Heinonen

ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat