Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-hymni on liian hieno yhteislauluna laulettavaksi

On vaikea kuvitella, että yleisö pystyisi laulamaan Finlandian edes tyydyttävästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Johan Ludvig Runebergin juhlavuoden (2004) kynnyksellä virisi keskustelu Maamme-laulun vaihtamisesta Finlandia-hymniin. Nyt kokoomuksen puoluehallitus ajaa samaa asiaa (HS Kotimaa 28.5.).

Haluan esittää keskusteluun joitakin näkökulmia.

Maamme on sekä sävellys että runo, ja myös kiista on näin ollen kaksitahoinen. Mitä Jean Sibeliuksen sävellykseen tulee, Fredrik Paciuksella ei ole mahdollisuutta kilpailla menestyksellisesti Finlandia-hymnin kanssa. Mutta Maamme-laulu sopii paremmin yhteislauluksi kuin Finlandia-hymni, joka on orkesterisävellys ja V. A. Koskenniemen ”jälkisanoittama”.

Finlandia edellyttää ammatti- tai hyvän amatöörikuoron hienovaraista esitystä.

Sanalla sanoen: Finlandia on liian hieno sävellys yhteislaululliseen kulutukseen. On vaikea kuvitella, että yleisö pystyisi laulamaan Finlandian edes tyydyttävästi saati vakuuttavasti ulkotilassa tai jäähallissa. Mutta koska Paciuksen sävellys on rytmisesti markantti, se kyllä sujuu tuossakin tilanteessa, vaikka syvällisistä sanoista ei lukua pidettäisikään.

Maamme ei ole keisari- eikä kuningashymni – kuten monet kansallislaulut – mutta ei myöskään vallankumousmarssi Marseljeesin tai taannoisten sosialistivaltioiden kansallislaulujen tapaan. Se ei kumarra dynastialle mutta ei myöskään yllytä kansalaisia taisteluun sortajia vastaan. Maamme on ylistys, hymni isänmaalle, joka on kovia kokenut mutta katsoo luottavaisena tulevaisuuteen. Voisipa sanoa, että se kirjoitettiin demokraattiselle ja itsenäiselle Suomelle, joka vuonna 1848 oli vasta ideana olemassa mutta joka autonomiana oli juuri ”korotettu kansakuntien joukkoon”.

Maamme on suuri aateruno, jonka turvin on hyvä lähteä purjehtimaan kolmannen vuosituhannen ulappaa kohti tuntemattomia kohtaloita.

Teivas Oksala

filosofian tohtori, professori

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat